Viking Blog

ZO VOORKOM JE EEN BORE-OUT – IN 5 MAKKELIJKE STAPPEN

ZO VOORKOM JE EEN BORE-OUT – IN 5 MAKKELIJKE STAPPEN

shutterstock_552087472

De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor de burn-out in medialand. Overspannen medewerkers, steeds vaker van jonge leeftijd, overschrijden hun grenzen en moeten soms maandenlang bijkomen van hun gehaaste leven. Cijfers van de volksgezondheidszorg laten zien dat zo’n 13% van de Nederlandse bevolking weleens te maken heeft met burn-out klachten.

Maar ook een bore-out komt steeds vaker voor. In essentie is een bore-out het tegenovergestelde van een burn-out. In plaats van een overweldigende stress ondervinden mensen met een bore-out intense verveling. Dit kan net als een burn-out voor fysieke klachten zorgen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en lusteloosheid.

Mensen met een bore-out aanvaarden hun lamledige werksituatie. Ze doen vaak net alsof ze het druk hebben of zetten vaker een kopje koffie. Vanbinnen zijn zij echter doodongelukkig dat dag in, dag uit de uitdaging en zingeving in op werkgebied ontbreekt. Doodop komen zij ‘s avonds thuis. Herkenbaar? Hieronder volgen vijf tips om een bore-out te voorkomen en hiervan te herstellen.

1.     Las een time-out in

Soms is het moeilijk om een oplossing te vinden voor een probleem, als je er met je neus bovenop zit. Neem dus een stapje terug en las een time-out in. Ga op vakantie of zorg dat je simpelweg een paar dagen de tijd hebt om op adem te komen. Tijdens je time-out is het belangrijk om jezelf een aantal kritische vragen te stellen. Hoe zou je leven eruit zien als je dit nog tien jaar volhoudt? En hoe zou het eruitzien als je een aantal aanzienlijke veranderingen zou maken?

2.     Maak een prestatielijstje

Mensen die kampen met een bore-out zijn vaak van nature wat angstiger en onzekerder. Ze onderschatten dikwijls hun capaciteiten en blijven daarom te lang in een ondragelijke situatie hangen. Maak dus een lijstje (tijdens je time-out) van alles wat je al in je leven bereikt hebt. Die reis die je alleen hebt gemaakt, dat meisje dat je op date hebt gevraagd of die stressvolle periode die je hebt overwonnen. Alles mag op de prestatielijst! Zo kun je, je zelfvertrouwen opkrikken. Met dit zelfvertrouwen in zak, ben je klaar voor stap 3.

shutterstock_696252832

3.     Vraag om meer (of beter) werk

Doen alsof je genoeg werk hebt, is natuurlijk geen oplossing. Vraag daarom gewoon om meer werk! Het kan zijn dat je manager niet op de hoogte was dat je te weinig werk had en je maar al te graag voldoende taken voorschotelt. Soms is niet de hoeveelheid, maar de eentonigheid van je werk het probleem. Ook dit kun je het beste aankaarten bij je manager. Wellicht zijn er nieuwe projecten, waar je bij kunt helpen of zit je beter op je plaats in een andere afdeling. Een goede werknemer denkt maar al te graag met je mee. En natuurlijk zijn er ook stappen die je zelf kunt ondernemen om te blijven groeien en leren in je baan.

4.     Ga een nieuwe uitdaging aan

Het kan zijn dat er (zelfs na een aantal gesprekken met je manager) niets veranderd op je werk. Dan zit er niets anders op dan je ontslag in te dienen en een nieuwe uitdaging te zoeken. Het kan ontzettend spannend zijn om een tijdlang zonder werk te zitten, maar soms heb je een beetje moed nodig om iets teweeg te brengen. Maak je, je zorgen om het financiële plaatje? Zorg dan dat je 6 maanden ‘leefgeld’ hebt, voordat je ontslag neemt. Dan kun je daarna in alle rust naar een nieuwe baan zoeken.

5.     Zoek professionele hulp

Als je vastloopt op een van de bovenstaande punten, kan professionele hulp je verder helpen. Kamp je met psychische klachten, zoals depressie of angst? Zorg er dan in ieder geval voor dat je door een psycholoog geholpen wordt. Maar ook als je niet weet wat je wilt uit je carrière of als je bang bent om de volgende stap te zetten in je leven, kan een professional je hierbij helpen. In dat geval kun je terecht bij een life-, of carrièrecoach.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn