Viking Blog

ZO VERSLA JE DE JANUARI-DIP

ZO VERSLA JE DE JANUARI-DIP

healthHet overkomt iedereen: nadat je wekenlang naar de feestdagen hebt uitgekeken en tijdens de kerstdagen alleen maar hebt gedaan waar je zin in had moet je opeens weer terug naar je werk. Het is in die eerste week van januari dat mensen het meest ontevreden zijn over hun baan, en wereldwijd wordt de derde maandag van januari (wanneer ook de nieuwigheid van het nieuwe jaar alweer is versleten) ook wel als meest depressieve dag van het jaar gezien. Toch is het belangrijk om je hier niet door te laten meeslepen. Het is namelijk niet meer dan een momentopname en zodra de eerste zonnestraaltjes straks weer doorkomen ben je dit gevoel al lang weer vergeten. Maar hoe doe je dat nou, die januaridip verslaan? Om het nieuwe jaar vol goede moed in te kunnen gaan geven we je dit artikel een aantal praktische tips.

#1 – zorg goed voor jezelf

Grote kans dat je tijdens de feestdagen net iets meer hebt gegeten en gedronken dan normaal, en dat is natuurlijk helemaal prima. Voor veel mensen is dat een reden om er in januari extra hard tegenaan te gaan in de vorm van een streng dieet of een abonnement op de sportschool, om er vervolgens in februari weer mee te stoppen. Klinkt bekend? Pak het dan dit jaar eens wat anders aan. Eet waar je zin in hebt, maar probeer het gezond te houden. Verruil die champagne voor een lekker vers sapje, zoek een aantal heerlijke, maar gezonde recepten vol vitamines op en voeg deze toe aan je vaste repertoire; tijdens deze donkere, grauwe dagen heeft je lichaam gezonde voeding nodig met voldoende afwisseling.

Een andere manier om je humeur een boost te geven is voldoende beweging. Je krijgt er niet alleen meer energie van, maar je lichaam maakt na een intensieve sportsessie ook meteen extra endorfine aan. Reken daar de buitenlucht bij op die je meepakt wanneer je regelmatig wandelt, hardloopt of naar het park gaat voor een bootcamp sessie en je geeft ook meteen je vitamine D niveau een boost. En dat is weer goed voor je algemene weerstand.

planning

#2 – plan vooruit

Een beetje dagdromen mag best, al helemaal wanneer het je door die grauwe winterdagen heen helpt. Bedenk welke landen je dit nieuwe jaar graag wilt bezoeken en zoek alvast naar goede deals (rond deze tijd van het jaar zijn vakanties vaak het voordeligst). Alleen al het denken aan die warme zon zal je beter doen voelen en zodra het in de agenda staat, kan het aftellen beginnen.

#3 – ruim op

Hoe jammer het ook is om die gezellige kerstversiering weg te halen, het is een uitstekend excuus voor een intensieve schoonmaak. Stofzuig en dweil het hele huis, stof alle oppervlaktes grondig af en gooi overbodige rommel weg. Schaf een mooie kamerplant aan om de kerstboom mee te vervangen (wist je er heel veel planten zijn die zuurstof verspreiden en de lucht in je huis helpen te zuiveren?) en verschuif hier en daar wat meubels voor een beetje verandering: niets zo fijn en inspirerend als het nieuwe jaar beginnen in een schone, frisse omgeving.

#4 – geef er een positieve draai aan

Zie het nieuwe jaar als een nieuwe kans, zowel in je privéleven als op het werk. In dit artikel gaven we al 6 tips voor professionele voornemens voor het nieuwe jaar en januari is natuurlijk dé maand om daar mee te beginnen. Zijn er dingen die vorig jaar niet helemaal lekker gingen op werk? Geef jezelf de mogelijkheid om daarop te reflecteren en te ontdekken hoe je hier in het gevolg mee om kan gaan. Van beter plannen tot leren presenteren en het zoeken van een nieuwe baan: zolang je er positief tegenover staat is 2019 hét jaar waarin alles mogelijk is. Alleen maar iets om je op te verheugen, toch?

#5 – voor de werkgevers: wees een voorbeeld voor je team

Ook voor leidinggevenden kan januari een uitdaging zijn, aangezien het in deze tijd net iets moeilijker is om werknemers te motiveren. Het kan daarom een goed idee zijn om een teamlunch te organiseren, zodat je team kan bijpraten maar ook zodat je iedereen kan enthousiasmeren voor het nieuwe jaar. Januari mag misschien een wat rustige maand zijn zonder spannende projecten, maar als je werknemers weten dat dit er wel degelijk aan zit te komen zal de motivatie gegarandeerd omhoog gaan. Daarnaast is het ook verstandig om een voorbeeld voor je team te zijn door zowel begrip te tonen als optimistisch te blijven. De rest zal vanzelf volgen.

Wat zijn jouw tips voor het verslaan van de welbekende januari blues? Laat het ons weten via Twitter op @NL_Viking.

planning
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn