Viking Blog

Werk zoeken terwijl je werk hebt

Werk zoeken terwijl je werk hebt

De beste tijd om een nieuwe baan te vinden is als je al een baan hebt. Op dat moment ben je dan stukken aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers dan wanneer je thuis zonder baan zit. Maar als je vijf lange dagen op kantoor werkt is het vaak moeilijk om de tijd te vinden om te solliciteren voor een nieuwe baan.
Maar er zijn een aantal manieren om dit proces gemakkelijker te maken. De volgende tips helpen je om gestructureerd op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Zonder dat het al te veel van je kostbare ‘vrije’ tijd in beslag neemt.

Stel duidelijke doelen vast

Wees eerlijk over je ideale locatie, salaris en extra’s die je van je nieuwe baan verwacht. Zo zoek je in eerste instantie heel gericht en laat je alle opties die buiten je criteria vallen achterwege. Pluspunt is ook dat wanneer je minder banen hebt om op te solliciteren, je meer tijd en energie hebt voor het schrijven van de sollicitatiebrieven voor deze posities.

collega's

Ga netwerken

Hoewel het zoeken naar een nieuwe baan tijdens kantooruren niet zal worden geapprecieerd, kunnen de connecties die je tijdens kantooruren maakt je toch verder helpen in je zoektocht naar een nieuwe baan (Mits je in dezelfde sector wilt blijven werken).

Je zal veel professionals in je werkveld tegenkomen tijdens vergaderingen, veldwerk, conferenties, etc. Gebruik deze interacties in je voordeel. Blijf in contact met mensen via LinkedIn, e-mail, etc.

Het ontmoeten van sleutelfiguren in je werkveld lijdt misschien niet direct tot een nieuwe baan, maar als je in contact blijft en er een klik is tussen jullie, dan kan er in de toekomst wellicht een aanbeveling voor je gemaakt worden. Of je kan getipt worden voor een positie in het bedrijf waar je contactpersoon voor werkt.

Maak een schema

Als je het moeilijk vindt om tijd vrij te maken voor het zoeken naar een nieuwe baan, zorg er dan voor dat je tijd creëert. Maak een schema waarin je wekelijks een uur of twee vastzet. Deze tijd wordt gespendeerd aan het zoeken naar een nieuwe baan. Op die manier weet je dat je voldoende tijd overhoudt voor sociale gelegenheden, sporten, etc.

Zo voorkom je ook het schuldgevoel dat mogelijkerwijs aan het eind van de week kan komen, omdat je weet dat je tijd hebt besteed aan het zoeken naar je nieuwe baan.

netwerken

Training in je huidige baan

Als onderdeel van je huidige baan heb je misschien de gelegenheid om te trainen voor nieuwe vaardigheden. Dit is vooral interessant als je weet dat je niet per se in precies hetzelfde werkveld verder wilt gaan.

Vraag aan je baas of er de mogelijkheid is om een aantal cursussen te volgen die deze vaardigheden aanbieden. De skills moeten uiteraard niet mijlenver verwijderd zijn van wat je in je huidige baan doet, maar als je aan je baas kan uitleggen waarom ze van waarde zijn in je huidige baan, dan is het zeker een goede optie.

Verfris je Social Media Profielen

Nieuwe werkgevers bekijken tegenwoordig allemaal je social media profiel. Je huidige baas is er minder in geïnteresseerd, dus daar kan je met veel meer wegkomen. Maar voor je potentiele nieuwe baas, wil je goed voor de dag komen. Zorg dan ook dat je kritisch naar de content kijkt. Wellicht dat er wat posts of foto’s weggehaald moeten worden.

Zorg ook dat je LinkedIn profiel alle informatie over je werkervaring weergeeft en dat het alle relevante vaardigheden benoemd. Het is de uitgelezen plek om over je prestaties en expertises te schrijven.

Meepraten over dit onderwerp? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

 

collega's
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn