Viking Blog

Het belang van het geschreven woord

Het belang van het geschreven woord

Op 21 maart is het Wereldpoëziedag. En wij werken samen met een aantal fantastische bloggers om deze vaak ondergeschoven literaire kunstvorm in het zonnetje te zetten. Dat doen we door de bloggers alle benodigdheden (kalligrafieset, perkamentpapier, canvas etc.) te geven om hun favoriete, of eigen gedicht, te kalligraferen.

kalligrafie

Als onderdeel van de viering van Wereldpoëziedag, wilden we een kijkje nemen in de geschiedenis van het geschreven woord en laten zien waarom het zo belangrijk is om pen op papier te blijven zetten.

Het ontstaan van het schrift

Het schrift kent zijn oorsprong in Zuid-Mesopotamië (het huidige Irak). Geleerden in die tijd graveerden in hout en klei – in een proces dat spijkerschrift genaamd wordt. Voorbeelden hiervan dateren van zo ver als 8000 jaar geleden. Het duurde bijna 5000 jaar voordat inkt uitgevonden werd. Er is bewijs dat inkt zowel in Egypte als China ontwikkeld is. Onafhankelijk van elkaar ontwikkelden deze landen beide landen het product: inkt. De Egyptenaren hebben in die tijd ook papyrus uitgevonden. De voorloper van onze huidige papier vorm. Sindsdien zijn inkt, pennen en papier allemaal verder ontwikkeld. Maar van een ganzenveer in de middeleeuwen tot de ballpoint pen, is er relatief weinig veranderd in het schrijfproces. Wat is het dat de mensheid zo beviel aan het geschreven woord?

Perkament papier en pen

De voordelen van schrijven

Vanuit puur fysiologisch oogpunt is schrijven goed voor ons brein. Het is bewezen dat de opeenvolgende bewegingen die plaatsvinden tijdens het schrijven de activiteit van je hersenen bevorderen. Dit helpt je geheugen en emotionele functies. Deze beide functies zijn belangrijk voor onze creativiteit. Schrijven op papier kan dus een betere manier zijn om ideeën vast te leggen dan ze simpelweg te typen.

Veel mensen zien schrijven ook als een bevrijdende ervaring – een manier om iets uit hun system te krijgen doormiddel van een fysieke handeling. Ze zeggen dat “tijd alle wonden heelt”, maar er is reëel bewijs dat schrijven letterlijk kan helpen om wonden te helen. Een studie uit Nieuw-Zeeland  liet zien dat de wonden van een groep mensen die een huidbiopsie ondergingen sneller heelden als gevolg van hun schrijven. De helft van de patiënten kreeg een dagboek, de andere niet. Zij die het dagboek invulden, heelden sneller dan de groep die het niet deed.

De erfenis van het schrift in een digitale wereld

Sinds de entree van de Word Processor heeft de computer het overgenomen van pen en papier als de primaire vorm van ‘schrijven’. Maar dat weerhoudt veel schrijvers er niet van om toch te zweren bij pen en papier. Vele contemporaine schrijvers schreven hun boeken compleet met de hand. Denk aan niemand minder dan J.K. Rowling en de Britse auteur Graham Green. Greene zei ooit: “Mijn twee vingers op een keyboard hebben nooit een connectie met mijn hersenen tot stand gebracht. Mijn hand met pen wel.” Er zit iets diepgeworteld in het leggen van pen op papier. Iets dat niet nagebootst kan worden met een keyboard.

Eén van de vele voordelen van schrijven versus typen is dat de schrijver zijn gedachteproces kan volgen. Als je iets typt kan je woorden en hele zinnen verwijderen, maar als je het delete ben je ook je hele gedachteproces kwijt. Met pen en papier kan je het doorstrepen, maar er altijd naar teruggaan. Track Changes in Word lost dit probleem voor een deel op, maar het blijft simpelweg niet zo evident als de visuele tocht van het met pen geschreven woord.

Dus, waarom neem je deze Wereldpoëziedag niet de tijd om pen op papier te zetten om jezelf uit te drukken in waardevolle emoties. Deel de resultaten graag via ons Twitterkanaal @NL_Viking en gebruik #VikingWereldPoezieDag.

Perkament papier en pen
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn