Viking Blog

“WEES GOED VOOR JE MENSEN”

“WEES GOED VOOR JE MENSEN”

De realiteit is dat werknemers vaker dan ooit van baan wisselen. Weg zijn de jaren van absolute loyaliteit aan de baas. Tegenwoordig moeten werkgevers harder werken om werknemers geïnteresseerd, betrokken, gemotiveerd en fit te houden voor een langdurige periode binnen een bedrijf. Duurzame inzetbaarheid noemen ze dit.

Minister Lodewijk Asher zei het mooi in Trouw van juni vorig jaar. “Voor de kracht van de samenleving is het belangrijk dat mensen respect en waardering ervaren. […] Het bedrijf moet de rekensom maken; er is in iemand geïnvesteerd en daarom heeft de werkgever er belang bij deze persoon aan zich te binden.”

Vrouw lacht op kantoor

Werkgevers moeten dus blijven investeren in hun werknemers en dat betekent niet alleen in de benodigde kantoorartikelen voor het personeel. Want zegt Fleur Dinjens, van Dinjens adviesbureau: “Bij krapte raak je de beste mensen het eerste kwijt. Stimuleer hen te blijven door een interessante werkgever te zijn. Wees goed voor je mensen.”

Meer dan gezondheid

Mensen denken vaak dat duurzame inzetbaarheid alleen om gezondheid en goede arbeidsvoorwaarden draait, maar volgens Danny Wilms, van Workbooster gaat het juist ook “om ontwikkeling en opleiding (bijblijven), motivatie en houding, leiderschap en bedrijfscultuur. Het gaat om de continue aansluiting tussen wat een werknemer kan en wil en wat het werk vraagt en biedt.”

En het is op dat laatste snijvlak dat zowel Dinjens als Wilms aangeven dat werknemers zich te weinig bewust zijn van hun rol. Dinjens: “Ze hebben vaak weinig inzicht in mogelijkheden en maken doorgroeien doorgaans weinig bespreekbaar.” Wilms vult haar aan: “Het is belangrijk dat werkgevers niet alleen de kar trekken, maar werknemers juist in beweging zetten en zelf laten nadenken over hun werk en inzetbaarheid.”

Speerpunten

Wat kan een werknemer verwachten als het gaat om duurzame inzetbaarheid? Wat is het minimum dat hij van zijn werkgever mag verwachten en hoe zit dat met eigen inbreng?

De twee experts identificeerden 6 speerpunten:

1. Goede organisatie:

Wilms: Een inspirerende koers en heldere kaders: daag medewerkers uit om de ruimte daarbinnen op te vullen. Maak gebruik van de beschikbare energie en het aanwezige talent in het bedrijf!

Dinjens: Kijk intern wat je hebt voordat je denkt dat het gras groener is bij de buren. Vaak wordt er een vacature uitgezet, zonder te kijken of er iemand is die intern wil en kan doorgroeien.

2. Motiverend leiderschap:

Wilms: Versterk de betrokkenheid en het werkplezier van medewerkers door vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Investeer (indien mogelijk) ook in ontwikkeling en opleiding.

Dinjens: Blijf werknemers opleiden en ontwikkelen, maar gericht op werkende, volwassen mensen.

3. Zorg voor verbinding:

Wilms: Bouw een goede relatie op met de medewerkers en stimuleer ook goede relaties binnen teams en tussen afdelingen.

Vergadering van drie collegas

4. Goede arbeidsomstandigheden:

Wilms: Zorg voor een goede werkplek en gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Een goede balans tussen werk en privé is ook van belang!

5. Gezonde leefstijl:

Wilms: Maak een gezonde leefstijl bespreekbaar!

Dinjens: Gezonde mensen. Naast dit werk ben ik ook voedingsadviseur. Ik merk dat het thema gezond eten en bewegen de laatste jaren ook belangrijker wordt. Hier worden de adviezen wel minder goed opgevolgd.

6. Goede balans tussen werk en privé:

Dinjens: Flexibel werken draagt daar enorm aan bij.

Als goede werknemer heb je een gunstige positie om zaken als training, flexibel werk, etc. bespreekbaar te maken bij de baas. Wacht dus niet altijd totdat er op jou afgestapt wordt, maar kijk ook eens of er vanuit jezelf een gesprek op gang gezet kan worden.

 

Vergadering van drie collegas
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn