Viking Blog

WAT SUCCESVOLLE MENSEN DOEN IN DE PROEFPERIODE VAN EEN NIEUWE BAAN

WAT SUCCESVOLLE MENSEN DOEN IN DE PROEFPERIODE VAN EEN NIEUWE BAAN

De eerste drie maanden in bijna iedere nieuwe positie is een proefperiode. Je wordt dan getest op je kunnen. Pas als je die drie maanden hebt doorstaan, zal je een vast contract krijgen. Dat geldt niet in elke industrie, maar het is redelijk standaard.  

Succesvolle en ambitieuze mensen doen een aantal zeer gecalculeerde dingen in die drie maanden. En door de stappen die ze nemen, waarborgen ze een goede basis voor snelle groei binnen het bedrijf en toekomstige posities in hun carrière. Hier volgt een lijst van 8 dingen die ze doen en waarom deze belangrijk zijn als je snel hogerop wilt komen in je carrière.

Succesvolle vrouw in pak

1. Ze profileren zich als onmisbare teamspelers en collega’s 

Uiteraard, niemand is onmisbaar, maar het is wel heel vervelend als sommige mensen niet op kantoor zijn. Dat is de positie die succesvolle mensen voor zichzelf creëren. Zij hebben een hand in de pap bij veel verschillende projecten en voegen overal waarde aan toe doormiddel van hun expertise. 

2. Ze zeggen ja tegen spannende projecten ook al weten ze niet precies hoe ze de taak moeten uitvoeren. 

Dit laat hun managers en hoger management zien dat ze niet bang zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan en hard te werken. Het toont dat ze snel kunnen leren en bovendien dat als ze het project goed uitvoeren ze ook nog eens de resultaten kunnen leveren! 

3. Ze leggen contact met meer mensen binnen het bedrijf. Ze kijken verder dan alleen hun team. 

Natuurlijk in de eerste weken leg je de fundamenten voor een goede relatie met je directe teamleden. Maar als je snel hogerop wilt komen binnen het bedrijf dan moet je je blik verder leggen. Praat met andere departementen, leer wat zij betekenen voor het bedrijf en hoe jullie (beter) kunnen samenwerken. Op die manier rijkt je motivatie verder dan het teamniveau en weten meer mensen binnen het bedrijf van je kunnen en attitude. 

4. Ze zoeken manieren om betere resultaten te krijgen. 

Succesvolle mensen zitten niet stil. Ze zijn altijd aan het kijken hoe ze de resultaten van het bedrijf kunnen vergroten. Ze kijken of ze snel in het begin van hun proefperiode een aantal processen efficiënter kunnen maken. Dit zorgt er weer voor dat ze hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en dat hun inzet mogelijk ook buiten het team opgemerkt wordt.

Goede resultaten curve

5. Ze  nemen hun gewoontes onder de loep 

Waaronder ook hun attitude. Ze realiseren zich dat ze in ieder geval voor 80% gemotiveerd moeten zijn. En dat ze alles in hun leven zo moeten inrichten dat dat mogelijk wordt. Dat betekent misschien meer sporten en minder alcohol drinken. Of vroeger opstaan om als eerste op kantoor te kunnen zijn om een voorsprong op de rest te nemen.  

Wat het ook is, ze hebben er over nagedacht. 

6. Ze zijn niet bang om te laten horen hoe en waarom ze belangrijk zijn (geweest) voor het bedrijf 

Succesvolle mensen praten over hun successen. Ze articuleren duidelijk wat hun bijdragen zijn aan het bedrijf en wat ze hebben opgeleverd. Veel succesvolle mensen zullen dit op een zeer natuurlijke manier doen. Ze willen niet noodzakelijk opscheppen, maar ze laten het zien onder het mom van hoe hun resultaten het hele bedrijf dienen. 

7. Ze vragen om feedback zodat ze weten wat ze moeten doen om beter te worden 

Mensen die succes voor ogen hebben, willen zichzelf constant verbeteren. Zodat hun resultaten omhoog gaan en hun werk beloond zal worden. Het is belangrijk om goed te begrijpen dat ze er actief om vragen. Ze wachten niet af totdat feedback wordt gegeven. Ze willen snel schakelen en werken volgens hun eigen progressieschema, niet noodzakelijk volgens die van hun manager. 

8. Ze blijven netwerken met hun baas en collega’s 

Hoe belangrijk resultaten ook zijn op kantoor, niets is belangrijker dan het sociale contact buiten kantooruren. Het blijft een sterk gegeven dat als jij een geliefd collega bent en goede resultaten levert je sneller de ladder op klimt dan wanneer je goede resultaten levert maar jezelf afzijdig houdt van je collega’s. Netwerken helpt dus!

Werknemers borrel na het werk

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking 

 

Koffie op kantoor
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn