Viking Blog

Hoe je voor te bereiden op een assessment?

Hoe je voor te bereiden op een assessment?

Assessments als onderdeel van een sollicitatieprocedure zijn tegenwoordig vrij normaal. Bedrijven die personeel zoeken, nemen vaker een assessment af van interessante kandidaten om een gegronde keuze te kunnen maken tussen de gegadigden.

Sollicitatiegesprekken kunnen zenuwslopend zijn, zelfs voor geroutineerde sollicitanten. Maar assessments zijn van een heel ander kaliber.

Het assessment

Wat is een assessment? Onze infographic laat het zien.

Zo komen ze minder vaak voor dan alleen de traditionele sollicitatiegesprekken. En duren ze langer dan normale sollicitaties. Sommige vinden zelfs plaats over een periode van drie dagen. Maar de meesten assessments zijn geklaard in een werkdag. Gedurende die periode worden je competenties op verschillende manieren getoetst. Bijvoorbeeld aan de hand van intelligentietesten, psychologische testen, rollenspellen, etc. Volgens de Universiteit van Kent, zijn assessments de meest accurate en betrouwbaarste manieren om sollicitanten te toetsen.

Een uniek aspect van assessments is de aanwezigheid van de andere kandidaten. Je zal in het assessment vergeleken worden met de andere kandidaten. Het assessment kent zowel individuele als groepsonderdelen. De crux is om hier de balans te vinden tussen het tonen van assertiviteit en het maken van ruimte voor de andere kandidaten.

Graphic die laat zien welke onderdelen je op een assessmentdag kan verwachten.

Hou er ook rekening mee dat je geobserveerd wordt in je pauzes. De lunchpauze kan een goed moment zijn voor assessoren om te kijken hoe het staat met je sociale vaardigheden. Dus wees niet verbaast als je gemonitord wordt tijdens het eten van je broodje kaas. Tip: sta open voor gesprekken met de andere kandidaten. Vraag waar ze vandaan komen, waarom ze in de baan geïnteresseerd zijn, etc.

Goede voorbereiding

Hoe ga je om met stress voor je assessment dag? Onze infographic laat het zien.

Assessments volgen vaak sollicitatiegesprekken op. Als het goed is weet je dus al veel over het bedrijf. Maar neem de tijd om je voor het assessment extra goed te verdiepen in je cv, je kwaliteiten voor de baan, je ervaringen en de positie waarop je solliciteert. Doe dit niet de avond voor het assessment, maar neem hier de tijd voor. Het is het waard om een folder met notities etc. mee te nemen zodat je op de dag zelf ook nog het een en ander kan doorlezen.

Waardevolle ervaring

Een graphic met interviewtips voor het assessment.

Daarnaast is het goed om te onthouden dat een assessment niet alleen waardevol is voor het bedrijf, maar ook voor jou. Want zelfs als de baan aan je voorbij gaat, krijg je een hele hoop professionele feedback; wat je mee kan nemen in de verdere zoektocht naar een baan.

Aangezien het aantal assessments dat afgenomen wordt groeit, hebben we een samenvatting gemaakt in de vorm van een infographic, met daarin tips voor een goede voorbereiding om je beste been voor te zetten tijden het assessment.

Graphic die  tips geeft op gebied van communicatie en lichaamstaal tijdens een assessmentdag.

Heb jij weleens een assessment gehad voor een baan? Heb jij tips of wil jij je kennis van de procedure delen? Of misschien ben je wel een assessor! We horen graag van je ervaringen via ons Twitter kanaal @NL_Viking

 

Assessment Dag volledige infographic

Infographics uitsnede over wat te dragen tijdens een assessment
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn