Viking Blog

Van loopbaan-carrière naar portfolio-carrière

Van loopbaan-carrière naar portfolio-carrière

Een portfolio-carrière is er één die opgebouwd is uit verschillende parttimebanen, freelance klussen of eigen bedrijfjes.

Hoe vaak denk je wel eens: ‘Ik zou meer werk van mijn hobby willen maken?’. Die gedachte komt waarschijnlijk op bij het gros van werkend Nederland. Advocaten die groene energie beter op de kaart willen zetten, app ontwikkelaars die boeken wil publiceren, IT-medewerkers die graag bakkers zou willen worden, bakkers die over mode willen bloggen, etc.

Kies je toekomst

Meer en meer lijkt er ruimte te zijn om uit deze hobby’s een inkomen te creëren. Men wil er hun vaste baan niet voor opgeven, maar benut juist de vrije ruimte buiten de werkuren om, om aan hun andere passies te werken. Die vrije ruimte kan gecreëerd worden door minder vaste uren te gaan werken. Of door het opnemen van bijvoorbeeld een sabbatical om het geheel op te zetten.

Financiële onzekerheid

In tijden van financiële onzekerheid en een moeilijke arbeidsmarkt wil men niet al hun geld op één paard zetten. Zo is er altijd iets om op terug te vallen. Dat was de redenatie van Marci Alboher, auteur van One Person/ Multiple Careers, in 2007 toen ze opmerkte dat meer en meer Amerikanen verschillende carrières naast elkaar hadden. Later begreep ze dat dit het begin was van een generatie (Millenials) die meerdere passies wilden vervullen. Ze wilden niet hun hele leven in een traditionele loopbaan-carrière pad vastzitten.

En dit punt is belangrijk, want het portfolio-carrière is niet per definitie omdat men bang is om hun vaste baan op te zeggen. Een portfolio-carrière ondersteunt juist het idee dat Millenials, anders dan de generatie voor hun, niet voor één gat te vangen zijn. Zij kiezen bewust voor flexibiliteit, onafhankelijkheid en de kans om hun passies te volgen

Positieve kanten

Voor bazen kan dit angstaanjagend in de oren klinken, maar portfolio-carrières zijn ook goed voor werkgevers. Want het betekend dat er veel ‘kruisbestuiving’ is. Werknemers zullen ervaringen uit andere werkvelden ten positieve kunnen inzetten.

Daarnaast zullen veel werknemers met meer energie hun werk doen omdat het wekelijks afstand nemen van een van de carrièrepaden ze meer tijd geeft voor reflectie op hun output en taken.

Let op!

Als je geïnteresseerd bent in het starten van een tweede expertise naast je huidige baan. Hou dan rekening met onderstaande punten:

  • Verlaat je vertrouwde baan niet zonder dat je zekerheid hebt over je nieuwe portfolio-carrière.
  • Zorg dat je begrijpt waar je geld vandaan komt, hoe het je levensstijl beïnvloed (positief/ negatief) en bekijk of je de juiste vaardigheden al bezit.
  • Wees realistisch over wat je allemaal waar kan maken. Plan je weken goed vooruit zodat je niet meer werk accepteert dan je aankan.
  • Wees niet bang om nee te zeggen. Ook in het begin.
  • Heb een visie voor je portfolio-carrière. Wat wil je ermee bereiken op de lange termijn. Is het diversiteit in je werk? Is het ‘t opzetten van een op zichzelf staand bedrijf? Wees eerlijk en realistisch. Want niet elke entrepreneur wil een start up met miljoenen injectie. Het is ook helemaal prima als je gewoon je parttime salaris wilt aanvullen met verdiensten van je hobby.

Wilt u meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten via Facebook en/of Twitter.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn