Viking Blog

Waardevolle lessen die je alleen leert als je faalt

Waardevolle lessen die je alleen leert als je faalt

Failliet gaan is voor niemand een keuze, de manier waarop je ermee omgaat wel. Terwijl het je in Nederland vaak een stigma oplevert van mislukkeling, heeft men in Amerika en Duitsland bijvoorbeeld juist veel respect voor iemand die na een dergelijk fiasco weer een nieuwe uitdaging durft aan te gaan. Tijd om anders tegen dit verschijnsel aan te kijken en te onderzoeken welke belangrijke lessen je kunt leren van een faillissement.

1. Je kent je eigen zwaktes

Als je failliet gaat kun je de schuld bij externe factoren zoeken, maar je hebt er veel meer aan om te kijken wat je zelf beter had kunnen doen. Zet je schaamte opzij, wees kritisch naar jezelf en praat ook eens met andere ondernemers over je ervaringen. Dat levert je inzichten op die goud waard zijn bij een volgende onderneming.

2. Je leert mensen beter inschatten

menschenkenntnisEen faillissement staat zelden op zichzelf en kan in veel gevallen te maken hebben met het kiezen van de verkeerde
zakenpartners. Achteraf weet je haarfijn op welke punten zij onbetrouwbaar bleken of expertise misten. Een inschatting die je een volgende keer veel sneller en scherper zult kunnen maken.

3. Je weet hoe veranderlijk de markt kan zijn

Als de zaken goed gaan is het verleidelijk om lekker achterover te leunen en te kijken hoe het geld binnenrolt. Een plotselinge economische omslag of trendverschuiving kan van de ene op de andere dag echter roet in het eten gooien, waardoor je bedrijf in zwaar weer terechtkomt. Na een faillissement weet je dat je niet op één paard moet wedden, risico’s moet spreiden en goede reserves belangrijk zijn.

4. Een goed idee is nog geen goed bedrijf

Het bedenken van een gat in de markt is slechts een begin. Een succesvolbedrijf bouw je alleen op door hard te werken. Je weet na een faillissement dat je niet kunt vertrouwen op een geweldig product dat zichzelf wel verkoopt, maar dat je simpelweg continu zelf aan de bak moet.

5. Het kan altijd slechter

Failliet gaan is de ultieme nachtmerrie voor menig ondernemer en zorgt dan ook regelmatig voor slapeloze nachten. Als je het eenmaal mee hebt gemaakt weet je dat het inderdaad geen pretje is, maar dat het ook zeker niet het einde van de wereld is. Een inzicht dat je zal helpen om de zaken in de toekomst nuchter te bekijken en je te focussen op je business in plaats van zorgen.

Tags:, , ,
firmeninsolvenz Tijd om anders tegen dit verschijnsel aan te kijken.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn