Viking Blog

Waar vind je een goede zakenpartner? 5 tips!

Waar vind je een goede zakenpartner? 5 tips!

Er hangt vaak een illusie om entrepreneurs heen waardoor we denken dat ze allemaal helemaal alleen hun bedrijf hebben opgezet. Maar niets is vaak minder waar. Goede entrepreneurs kennen hun sterke en zwakke punten en weten dat ze aangevuld moeten worden door anderen om hun zwakke plekken in te dekken.

Niemand is goed in alles en als je een partner weet te vinden die je versterkt dan is één plus één ineens meer dan twee.

Zakenpartners werken samen in hun eigen cafe

Zakenpartner vs. Romantische partner

Opvallend is hoeveel de zoektocht naar een zakenpartner lijkt op de zoektocht naar die van een romantische partner. In beide gevallen heb je verschillende persoonlijkheden nodig die elkaar aanvullen, maar tegelijkertijd moet je absoluut met elkaar door een deur kunnen en elkaar 100% kunnen vertrouwen. In de praktijk zal je ook merken dat je zakenpartner zeer dicht op je huid zit. Je deelt persoonlijke agenda’s met ze en spreekt ze dagelijks misschien nog wel vaker dan je romantische partner.

De meeste zakenpartners komen niet zomaar aanwaaien, dus moet je wat veldwerk verrichten voordat je een goede match vindt. Maar waar oh waar vind je die geweldige zakenpartner?

  1. Collega’s (huidige en uit eerdere functies)

Het voordeel in deze situatie is dat je ervaring hebt met hun werkinzet. Je kent hun vaardigheden, ervaring en expertise. Je weet hoe ze communicatief zijn. Of ze de kantjes ervan af lopen of juist alles-op-alles zetten. Je weet of ze eerlijk en betrouwbaar zijn.

Als je in deze poel van gegadigden je match kan vinden dan weet je vrijwel meteen hoe goed jullie zullen samenwerken in jullie nieuwe startup. Dit kan een hoop leed en teleurstelling besparen in de toekomst.

  1. Een vriend of vriendin

Er zijn niet veel experts die zullen zeggen dat de keuze om met een vriend/ vriendin in zee te gaan als zakenpartner een goede keuze is. De achterliggende reden mag duidelijk zijn. Als het bedrijf in duigen valt, ben je beide in één klap kwijt.

Iedere entrepreneur weet dat het starten van een bedrijf enorme stress op je relatie legt. Zo ook je zakelijke en vriendschappelijke relaties.

Dus maak niet de fout om te denken dat elke vriend een goede keuze is. Kijk objectief en eerlijk naar de situatie.

Is je vriend(in): Integer, heeft hij/zij een goede werkhouding en is hij/zij doelgericht dan is het op papier een goede zakenpartner.

Hebben ze een groot ego, zijn ze over-gepassioneerd en is het meer een prater dan een doener denk dan goed na. Want dit zijn duidelijke alarmbellen die afgaan.

Dat gezegd hebbende, in het bedrijfsbootje stappen met een vriend(in) is vaak wel een logische keuze. Je kent elkaar goed. Je kent elkaars plus- en minpunten. Je bent op elkaar ingespeeld. Je hebt vaak aan minder dan een paar woorden genoeg om te begrijpen wat de ander bedoelt.

Ghee Easy is zo’n bedrijf die laat zien dat vrienden echt goed samen kunnen werken als ze allemaal met andere disciplines komen. In een interview met ons Vertelde David Klingen: We zijn een interdisciplinair team van drie vrienden. We kennen elkaar goed en vullen elkaar goed aan. Eén is de technische man (heeft de productielijn opgebouwd), één is de financiële man (vindt Excel heel leuk) en één (ikzelf) is de praatjesmaker. Doet de marketing en sales.

  1. Netwerken zowel offline als online

Er zijn netwerkgroepen voor vrijwel alle onderwerpen die je kan bedenken. Als je een idee hebt in een bepaald werkveld, sluit je dan zeker aan bij een paar van deze groepen. Je weet dan in ieder geval dat je met mensen spreekt die in hetzelfde onderwerp als jouw bedrijfsidee geïnteresseerd zijn. Dit verhoogt de kans maximaal om een zakenpartner te vinden die evenveel passie heeft voor de zaak als jij.

Hoewel het altijd het beste is om mensen in het echt te ontmoeten, is het nog steeds een goed idee om je ook bij online groepen aan te sluiten. Dit is een goed startpunt vanuit waar je later persoonlijke ontmoetingen op kan zetten.

Als er een goede klik is, dan kan je verder kijken of er echt een zakenpartner achter schuilt.

  1. Familie

Zakendoen met familie wordt vaak afgeraden. Veelal om dezelfde redenen om niet in zee te gaan met vrienden. Het enige echte verschil hier is dat als het bedrijf omvalt jullie relatie misschien wel kan verslechteren, maar het ontbinden van jullie persoonlijke relatie ‘nooit’ echt definitief is. (Dat kan als beter of slechter gezien worden dan de vrienden optie…)

Toch is het familiebedrijf de bedrock van de Nederlandse onderneming. Volgens het CBS zijn maar liefst 71% (277.000) van alle ondernemingen (eenmanszaken uitgezonderd) familiebedrijven.

Wanneer je met familie in zee gaat, dan zou je in principe moeten weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dit gegeven moet je echter niet weerhouden om alles zakelijk te houden als het met jullie bedrijf te maken heeft. Het beste wat je kan doen is om elkaar daarom als pure zakenpartners te zien en niet als familie. Leg zoveel mogelijk legaal vast, zodat in het ergste geval beide familieleden weten waar ze aan toe zijn.

Voorbeeld van een succesvol familiebedrijf: Diane en Gerjhan Roerink begonnen in 1981 vanuit de oude klompenschuur op het boerenerf met het maken en verkopen van ambachtelijke zuivelproducten. De zuivelproducten zijn te vinden in vrijwel alle Nederlandse supermarkten en ze leveren ook aan de out-of-home markt en het buitenland. De onderneming bestaat tegenwoordig uit vier bedrijven, die elk hun eigen zuivelspecialiteit hebben: Zuivelhoeve, Zuivelhoeve-winkels, Happy Goat en De Dessert Meesters

Meerdere handen maken licht werk

Ga naar bedrijfscursussen

Je bent op zoek naar een zakenpartner die meer dan gemotiveerd is. Iemand die hetzelfde doel voor ogen heeft als jij. Iemand waarvan je weet dat ze net zoveel in zullen leggen als jij. Hij of zij moet even gepassioneerd zijn over het bedrijf dat jullie gaan starten als jij bent.

En wanneer je een bedrijfscursus volgt dan weet je van meet af aan dat de mede-cursisten in ieder geval al geïnteresseerd zijn in het opzetten van hun eigen bedrijf. Ze hebben net als jij namelijk een drive om iets op te zetten dat van hun is.

Nu je dat weet is het een kwestie van goed kijken en luisteren tijdens de cursus om te zien of er iemand is die dat om kan zetten in een passie voor samenwerken met jouw aan een gezamenlijke startup.

 

Met wie je uiteindelijk ook in zee stapt, zorg ervoor dat jullie beide (allen) evenveel passie hebben voor het bedrijf. Dat jullie beide hard aan de kar trekken. En dat jullie elkaar de energie geven om door te gaan. Dit is zeker in de beginperiode van uiterst belang.

Succes!

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn