Viking Blog

Vrouwen aan de top: deze bedrijven snappen het

Vrouwen aan de top: deze bedrijven snappen het

Gelijke rechten voor mannen en vrouwen lijken tegenwoordig een vanzelfsprekendheid, maar in het bedrijfsleven is dit opvallend genoeg nog steeds niet de standaard. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat voor elke euro die een man verdient, een vrouw gemiddeld maar 82 cent betaald krijgt. Ook in de top van het bedrijfsleven zijn vrouwen nog flink ondervertegenwoordigd. Omdat goed voorbeeld goed doet volgen, hierbij de bedrijven die het wél snappen.

1. IBM

1000px-IBM_logoIn een onlangs gepubliceerde lijst met de 50 beste  Amerikaanse bedrijven voor vrouwen om te werken, was IBM opvallend genoeg de enige met een vrouw aan het roer. De CEO is Virginia Rometty en ook in de rest van de bovenste laag zijn veel vrouwen te vinden: hiervan wordt 26% van de posities vervuld door een vrouw, het aantal vrouwelijke senior managers ligt op 29%.

2. Ernst&Young

504px-Ernst_&_Young_Corporate_LogoVrouwen lijken het vooral in de financiële sector lastig te hebben, maar Ernst&Young vormt een positieve uitzondering. Van de in totaal 31.000 werknemers in de VS zijn er 46% vrouw. Hetzelfde is ook nog eens vertegenwoordigd in het hoger management van het bedrijf.

3. Heineken

Heineken_logoNederland scoort vrij slecht als het gaat om vrouwen op hoge posities, maar bedrijven als Heineken brengen hier langzaamaan verandering in. De Franse Laurence Debroux is namelijk de nieuwe vrouw voor de functie van financieel directeur bij de bierbrouwer.

4. Wolters Kluwer

Voor 2020 staat er een Europees streven om 30 procent van de raden van commissarissen van bedrijven uit vrouwen te laten bestaan. In Nederland is er op dit moment slechts één bedrijf dat aan die doelstelling voldoet en dat is Wolters Kluwer. Dat is ongetwijfeld mede te danken aan CEO Nacny McKinstry.

5. De Nederlandse Bank

logo-de-nederlandsche-bankMargot Scheltema werd al drie keer uitgeroepen tot de machtigste vrouw van Nederland. Eerder was zij al financieel directeur bij Shell en is onlangs is Scheltema toegetreden tot de Raad van Commissarissen van De Nederlandse Bank. Zij heeft al laten weten zich in te zullen gaan zetten voor meer vrouwen in de Raad van Bestuur bij de instelling.

Tags:, ,
business-women voor elke euro die een man verdient, krijgt een vrouw gemiddeld maar 82 cent betaald.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn