Viking Blog

Tips voor werken in de cloud

Tips voor werken in de cloud

Als je googlet op cloud-services krijg je 885 miljoen hits! Veel MKB’ers zijn ook pro-cloud en laten zich steeds minder afschrikken door mogelijke afluisterschandalen, hacks, phishing en malware. Dat is maar goed ook; dataopslag in de cloud is – mits goed uitgevoerd en beveiligd – een bron van tijds- en kostenbesparing. Maar waar moet je op letten als je je data in de cloud wilt zetten?

Er is nogal wat discussie over de soort data die je extern opslaat. Bij veel bedrijven geldt dat je niet-kritische gegevens best elders mag opslaan, terwijl bedrijfskritische of privacygevoelige data onder geen beding van je fysieke server mogen verdwijnen. Anders geformuleerd: een server op kantoor wordt als veiliger beschouwd dan een server in een extern beheerd datacenter. Je kunt je afvragen of dat wijsheid is. De kantoorserver op je kantoor is doorgaans aangesloten op het net en daardoor per definitie een doel voor kwaadwillenden. Externe datacenters worden beheerd door specialisten.

Veel mensen twijfelen echter nog over een overgang naar de cloud. Is er voor hen wat licht te scheppen achter de duistere wolken? Houd in gedachten dat er niets mis is met een pure serverbased infrastructuur, mits je de zaken goed op orde hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een pure cloud-omgeving. De cloud biedt de gemiddelde MKB’er wel weer voordelen t.o.v. een fysieke infrastructuur. Denk aan meer flexibiliteit, lagere kosten, onbeperkte rekenkracht en schaalbaarheid.

cloud
Dus als deze voordelen zwaar wegen voor jouw organisatie, kan een overstap aan te raden zijn. Hierbij een paar tips om overgang naar de cloud te vergemakkelijken:

• Zoek een partner

Zoek een partner met een onafhankelijke, objectieve kijk op je infrastructuur. Bekijk samen welke applicaties meteen over kunnen en welke vanuit technisch en vooral financieel oogpunt beter even kunnen wachten.

• Ga van fysiek via hybride de lucht in

Je hoeft niet meteen je complete IT-infrastructuur over te zetten, je kunt beginnen met een tussenvorm. Een mooi voorbeeld van zo’n hybride infrastructuur is Cloud Bursting, waarbij je applicaties op je eigen servers host en alleen tijdens periodes van piekbelasting, dus als je eigen infrastructuur het verkeer niet aankan, je diensten in de cloud draaien.

• Migreer geleidelijk

Deel je migratieproces op in fases. Verplaats eerst de toepassingen naar de cloud die weinig aanpassingen vereisen. Wanneer je gewend bent aan je nieuwe omgeving, verplaats je pas de bewerkelijkere toepassingen.

• Lees je licentieovereenkomsten

Elk stuk commerciële software maakt tegenwoordig gebruik van veelal ingewikkelde licentie- en ondersteuningsmodellen. Voordat je deze software migreert naar de cloud, moet je nagaan of je softwarelicentie dit toestaat of dat je wellicht een andere licentie nodig hebt.

• Raadpleeg een jurist

Als je privacygevoelige of bedrijfskritieke informatie opslaat, houd je dan aan de regels. Sommige bedrijven en landen staan het bijvoorbeeld niet toe dat je gegevens opslaat in een cloud in een ander land. Het raadplegen van iemand met juridische kennis op dit gebied, kan dan uitkomst bieden.

Tags:, , ,
cloud-solutions Veel mensen twijfelen echter nog over een overgang naar de cloud. Is er voor hen wat licht te scheppen achter de duistere wolken?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn