Viking Blog

Tips voor een perfecte vakantievoorbereiding

Tips voor een perfecte vakantievoorbereiding

Ik pak mijn koffer en ik neem mee… zonnebrand, slippers, bikini, zwembroek, camera, snorkel, etc. Onze gedachten dwalen in deze periode vaak af naar onze vakantie. De anticipatie wordt met het uur groter en je kunt niet wachten om de stapel papier en die vervelende collega achter te laten voor twee weekjes welverdiende zon.

Maar om te zorgen dat je geen vervelende telefoontjes van je collega’s krijgt tijdens je vakantie, is het van belang dat je alles goed van te voren regelt. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet die zullen helpen om echt van je vakantie te kunnen genieten en onaangename verrassingen bij thuiskomst tegen te gaan.

Vakantie

Bereikbaarheid

Moet je tijdens de vakantie bereikbaar zijn? Nee! Tenzij er in je contract een speciale clausule is opgenomen in verband met bereikbaarheid. Toch zie je tegenwoordig steeds vaker dat werkgevers een beroep doen op hun werknemers om tijdens de vakantie bereikbaar te zijn en dat werknemers door allerlei remote-oplossingen toch nog doorwerken. Maar vakantie is juist bedoeld om werk eventjes los te laten en van je rust te genieten. Praat van te voren dus even met je baas of de HR-afdeling om de regels te verduidelijken!

Vakantievervanging

Om te zorgen dat alles op rolletjes loopt tijdens je afwezigheid, is het handig om één van je collega’s als contactpersoon vast te stellen. Een kleine hand-over vergadering een paar dagen voor je vakantie kan wel eens goed van pas komen. Hierin kan je rustig overleggen wat hij of zij moet doen in jou afwezigheid en eventuele bijbehorende documenten overhandigen. Informeer je klanten en collega’s van de contactgegevens van je vervanging en zorg ervoor dat alles duidelijk is voordat je vertrekt.

To-do lijst

Het creëren van een takenlijst kan heel nuttig zijn om de boel overzichtelijk te houden. Je kunt, onder overleg, ook een aantal herinneringen in de kalender van je vervanger zetten. Zeg nou zelf, het voelt op de één of andere manier best bevredigend om dingen van je to-do lijstje te kunnen schrappen toch?!

OOO – Afwezigheidsboodschap

Zodat iedereen weet dat je lekker bij het zwembad aan het luieren bent en van je favoriete cocktail aan het genieten bent, is het belangrijk om een Out of Office (OOO) e-mail op te stellen. Hierin geef je aan welke data je precies op vakantie bent en welke persoon men kan contacteren in geval van nood. Je kunt deze e-mail aanpassen voor interne en externe berichten en je kunt eventueel ook een voicemail bericht achterlaten.

Vakantie

To Do’s bij thuiskomst

Om je thuiskomst een stukje makkelijker te maken, kun je ook alvast een to-do lijst voor na je vakantie maken – ook al zit je mentaal gezien waarschijnlijk nog lekker aan het strand te genieten van een watermeloentje.

Heb jij nog meer tips om de vakantie-stress tot een minimum te houden? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

Vakantie Het creëren van een takenlijst kan heel nuttig zijn om de boel overzichtelijk te houden
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn