Viking Blog

Tips voor de thuiswerker

Tips voor de thuiswerker

Lekker thuiswerken. Muziekje op, pyjama aan, laptopje open. Meer en meer mensen doen het, veel anderen benijden hen. Maar vanuit huis werken, als freelancer bijvoorbeeld, is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kan bijvoorbeeld knap lastig zijn structuur in je dag te krijgen. Bovendien missen veel thuiswerkers de interactie met collega’s en teams. Daarom hierbij zeven tips om de ultieme thuiswerker te worden.

  1. Planning

Thuis, of in dat koffiebarretje om de hoek, is de structuur van het kantoor er niet. Maak daarom een planning. En nog belangrijker, houd je aan die planning. Het is verleidelijk uit te slapen, of werk uit te stellen, maar probeer echt op kantooruren te werken. Plan je dag, je week of de hele maand (planborden zijn daar handig bij). Op die manier zit je niet elke keer in de stress aan het eind van de maand en geef je jezelf structuur.

  1. Scheid werk en privé

Probeer ook thuis werk en privé gescheiden te houden. Dit heeft niet alleen te maken met planning, maar ook met de ruimtes. Creëer bijvoorbeeld een ruimte die echt bestemd is voor werk. Dit blijkt een goede werking te hebben op je effectiviteit en focus. Zorg trouwens ook dat deze plek alles heeft wat je nodig hebt (van nietmachines en perforators tot een Skype-vriendelijke achtergrond) zodat je optimaal van je tijd gebruik kunt maken.

  1. Neem pauze

Het is veel effectiever om een echte pauze te nemen dan de hele dag net niet door te werken. Door een uurtje te lunchen laad je jezelf veel meer op dan door steeds een kleine snack uit de ijskast te pakken.

  1. Ga naar buiten

Lamlendigheid ligt op de loer als je de hele dag thuis zit. Haal dus een frisse neus in je pauze en kom met hernieuwde energie terug. Of werk een dag of dagdeel vanuit een koffiehuis. Op die manier recreëer je het gevoel van een kantoor en zit je niet de hele dag naar dezelfde muur te staren.

  1. Vermijd afleiding

De verleiding tot afleiding is thuis nog heftiger dan op kantoor. Er is immers niemand die je controleert. Wees dus je Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, ijskast en tv de baas!

  1. Omgeving

Dat je thuiswerkt betekent nog niet dat je de aangewezen persoon bent om het opblaaskasteel van de buurman in ontvangst te nemen. En nee, je kunt ook niet elke dinsdag met oma brunchen, of op de verkouden goudvis van je achternichtje passen. Laat je omgeving dus weten dat hoewel je thuiswerkt, je wel een serieuze baan hebt en dus niet constant tijd hebt voor van alles en nog wat. Neem jezelf dus ook serieus en bescherm de tijd die je voor je werkinplant.

  1. Wees streng

Nu ben je voornemens al de bovenstaande tips op te pakken. Doe dat dan ook. Wees streng voor jezelf en kom je eigen afspraken na. Houd je dus aan je planning, werk echt door tot vijf uur, in plaats van er om half vijf de bons aan te geven.

Al met al vergt werken vanuit huis veel discipline en hangt het ook grotendeels van je persoon af of je het aankunt. Maar met deze tips kom je in ieder geval een heel eind, of word je juist nog beter!

Heb jij nog andere tips voor de thuiswerker? Laat het ons dan weten via ons Twitter-kanaal @NL_Viking.

Zon Creëer een ruimte die echt bestemd is voor werk. Dit blijkt een goede werking te hebben op je effectiviteit en focus.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn