Viking Blog

Succesverhalen van Nederlandse startups

Succesverhalen van Nederlandse startups

Facebook, Airbnb, Uber… we kennen allemaal wel buitenlandse startups die zich in korte tijd hebben ontwikkeld tot miljoenenbedrijven. Prachtige succesverhalen, maar de inspiratie die je daar als ondernemer uit kunt halen is natuurlijk ook dichter bij huis te vinden. Daarom dit keer eens een overzicht van de meest succesvolle startups uit Nederland!

1. WeTransfer

Iedereen die online werkt gebruikt WeTransfer, de gratis dienst om bestanden te versturen die te groot zijn om te mailen. Het succes van WeTransfer is een waardevolle les in hoe effectief een cross-mediale aanpak kan zijn, want oprichter Ronald Hans gebruikte zijn bekendheid als blogger Nalden heel slim om het platform onder de aandacht van het juiste publiek te brengen. En met succes, want onlangs verwierf het bedrijf een kapitaalinjectie van 25 miljoen dollar om de Amerikaanse markt te gaan veroveren.

Blendle12. Blendle

De ouderwetse pers dacht jaren na over een verdienmodel voor het internet, maar de oplossing kwam van de jonge techjournalist Alexander Klöpping. Het idee achter Blendle bleek even simpel als geniaal: een online platform waar je alle kranten en tijdschriften kunt lezen, maar alleen betaalt voor de artikelen die je daadwerkelijk leest. Met een investering van 3 miljoen euro op zak mag het bedrijf nu de internationale plannen gaan realiseren.

3. Peerby

Zolang er spullen bestaan worden ze al uitgeleend, maar toch wist het Nederlandse Peerby hier een revolutionair idee aan te koppelen. In plaats van naar de bouwmarkt te rijden voor een nieuwe boormachine, kun je via de app namelijk kijken of je die niet toevallig bij iemand in de buurt kunt lenen. Een groep investeerders heeft 1,7 miljoen euro bij elkaar gelegd om de dienst verder uit te breiden in de VS.

takeaway4. Takeaway.com

In Nederland vooral bekend als Thuisbezorgd.nl, maar het bedrijf dat in 2000 door de toen 21-jarige student Jitse Groen werd opgericht bezorgt inmiddels maaltijden over de hele wereld. Een familiefeestje waar de hongerige aanwezigen op dat moment geen eten konden bestellen was de geboorte van dit idee, dat vorig jaar nog een astronomische investering van 74 miljoen euro binnenhaalde.

5. Catawiki

Veilingen, nog zo’n klassiek concept dat zich prima bleek te lenen voor een online oplossing. De veilingwebsite Catawiki werd bedacht door stripverzamelaar René Schoenmakers en programmeur Marco Jansen. Oorspronkelijk bedoeld als naslagwerk voor verzamelaars, maar in 2011 werd er ook begonnen met online veilingen. Een geniale zet, want het platform groeide explosief en mag zich nu het grootste online veilinghuis van Europa noemen.

Tags:,
startup-team Inspiratie die je daar als ondernemer uit kunt halen is natuurlijk ook dichter bij huis te vinden
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn