Viking Blog

Een Stormtrooper van 28.800 punaises

Een Stormtrooper van 28.800 punaises

Met werknemers zo creatief als de onze ziet onze werkomgeving er nooit lang hetzelfde uit. Onze medewerkers proberen constant weer nieuwe manieren te bedenken om met nieuwe invalshoeken naar onze producten te kijken. Hier dus geen saaie bureaus en lege muren, maar Mario-kunst gemaakt van post-its, en sinds deze week ook een vergadertafel vol punaises.

Ons creatieve team had namelijk het idee om een groot bureau eens op te leuken met een ode aan een klassieke film-franchise. Met de komst van de nieuwe Han Solo film was het thema Star Wars snel gekozen. Er zijn genoeg Star Wars fans hier op kantoor om dat plan goed te keuren, dus ging het team meteen aan de slag. 28.800 punaises en 39 uur later mag het resultaat er ook zeker zijn! Wij kunnen in ieder geval geen genoeg krijgen van ons nieuwe Stormtrooper-bureau.

Push Pins (1 of 1)-2

Het proces

Voor degenen die een project als dit graag zelf een keer zouden namaken hebben we nagevraagd hoe een kunstwerk als deze tot stand komt. Ten eerste moest er gekozen worden voor een afbeelding die goed zou over komen in punaises. Een opvallend, maar ook simpel genoeg ontwerp, zodat het niet te rommelig zou worden. De keuze viel al snel op een iconische afbeelding van een Stormtrooper.

Stap 1. De berekening

Ten eerste moest er berekend worden hoeveel punaises er nodig zouden zijn. In ons ontwerp is elke pixel één punaise. Elke punaise heeft een diameter van ongeveer een centimeter. We hebben de afmetingen van ons ontwerp dus veranderd zodat elke pixel 1 centimeter groot was, en het toen naar de gewenste grootte opgeblazen (240 cm bij 120 cm).

Met fotobewerkingssoftware hebben we ervoor gezorgd dat het ontwerp alleen de kleuren had die we ook als punaises op voorraad hadden. Met het histogram kun je dan berekenen hoeveel punaises er per kleur nodig zijn (in ons geval: 12.859 zwarte punaises, 9.865 witte punaises, 2.680 blauwe punaises, 1.225 groene punaises, 1.156 gele punaises en 1.015 rode punaises).

Push Pins (1 of 1)-25

Stap 2. De Foamex schets

Het ontwerp is op Foamex gedrukt voordat we zijn begonnen met punaise-prikken. Foamex is een soort pvc-schuim, waar je mooie printen op kunt drukken, en ook vrij gemakkelijk punaises in kunt drukken. Om het ontwerp op Foamex te laten drukken moest de afbeelding eerst weer groter gemaakt worden.

Ons ontwerp was maar 1 pixel per centimeter, maar moest tot 3200% vergroot worden, zodat elke centimeter uit 32 bij 32 pixels bestond. Daardoor was het ontwerp weer groot genoeg om op het schuim geprint te worden, en waren de ‘pixels’ ook echt de grootte van een punaise.

ART MAP overview2

Stap 3. Het prikken

Het materiaal waar we uiteindelijk in zijn gaan prikken had een iets hogere dichtheid dan het Foamex waar we op getest hadden. Daardoor was het prikken net wat moeilijker dan verwacht, en duurde het uiteindelijk een week om de tafel af te krijgen. Medewerkers van alle afdelingen op ons kantoor hebben meegeholpen, waardoor iedereen genoeg pauzes kon nemen, en niemand er prik-verwondingen aan over heeft gehouden.

Push Pins (1 of 1)-29

Stap 4. Het glas

De afmetingen van de tafel zijn doorgestuurd naar een glasbedrijf, die er een plaat glas voor heeft gesneden. In de tafel zijn 6 gaten geboord (in elke hoek en twee in het midden), waar we metalen opzetstukken in hebben gezet, zodat er ruimte tussen de punaises en het glas zou blijven. Toen kon het glas erop, en moest er weer echt werk gedaan worden!

Bekijk hier de video!

Wat is jouw favoriete Star Wars karakter? Laat het ons weten via Facebook en/of Twitter

 

Push Pins (1 of 1)-12
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn