Viking Blog

SMS: op sterven na dood?

SMS: op sterven na dood?

Zeg eens eerlijk, hoeveel sms’jes krijg je eigenlijk nog op een dag? Misschien af en toe eens van je moeder die nog een ‘ouderwetse’ mobiele telefoon heeft en dan nog een keer per maand een bericht van je provider dat je telefoonrekening weer klaarstaat. Met de opkomst van (deels) gratis berichtendiensten als WhatsApp en Facebook Messenger is ons sms-gedrag drastisch teruggelopen en is het de vraag hoe lang deze techniek het eigenlijk nog volhoudt.

SMS vs. WhatsApp in cijfers

whatsappBegin dit jaar bracht WhatsApp indrukwekkende cijfers naar buiten: de dienst telde maar liefst 700 miljoen gebruikers die samen goed waren voor zo’n 30 miljard berichten per dag. Daarmee streefde WhatsApp voor het eerst het wereldwijde gebruik van SMS voorbij, waarvan er per dag ongeveer 20 miljard berichten worden verstuurd. Dat is een groot verschil, maar tegelijkertijd kun je het aandeel van SMS zeker nog niet verwaarloosbaar noemen.

Alles in perspectief

Hoewel je op basis van ons dagelijkse gebruik zou denken dat SMS inderdaad aan zijn einde is, geeft een bredere kijk op de wereld een heel ander beeld. In ons land met nagenoeg perfecte dekking voor mobiel internet is WhatsApp inderdaad een logisch alternatief voor SMS. Maar in een groot deel van de wereld is mobiel internet allesbehalve makkelijk toegankelijk en is SMS dus simpelweg een essentieel communicatiemiddel.

Berichtendiensten en privacy

Een andere reden waarom SMS best nog eens een tweede kans zou kunnen krijgen zijn de groeiende zorgen over onze privacy. Er was begin 2014 veel commotie toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook. De slechte naam die Facebook al had op het gebied van privacyschending besmette onmiddellijk de goede naam van WhatsApp en mensen stapten massaal over op alternatieven als Telegram en vielen ook weer terug op SMS. Met dat toenemende bewustzijn is het aannemelijk dat mensen WhatsApp gebruiken voor hun dagelijkse ditjes en datjes, maar voor gevoeligere zaken liever SMS blijven gebruiken.

Tags:, ,
SMS Whatsapp telde maar liefst 700 miljoen gebruikers die samen goed waren voor zo’n 30 miljard berichten per dag
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn