Viking Blog

Small talk maak het niet te ingewikkeld

Small talk maak het niet te ingewikkeld

Iedereen doet het. Nu ja, bijna iedereen. Small talk oftewel een pietpraatje maken. Een luchtig babbeltje tijdens een meeting of even van gedachten wisselen op de gang, het gaat de een makkelijker af dan de ander. Sta je op een netwerkborrel en wil je nieuwe contacten leggen? Of voer je informeel een gesprekje? De drempel om op iemand af te stappen kan in beide situaties hoog zijn.

Waarom zou ik?

Het nut van small talk is voor sommigen onder ons een compleet raadsel. Met een onbekende praten? Vervelend! Met een bekende over het weer praten? Misschien nog wel vervelender. Toch kan het je veel brengen. Small talk verbindt mensen, maakt zowel  verschillen als overeenkomsten duidelijk en draagt bij aan wederzijds begrip. Of dat nu zakelijk of in de privésfeer is.

Er beter van worden

Er zijn mensen die vooral een praatje maken om er zelf beter van te worden. Je kent ze vast: ongeduldig wippen ze van het ene op het andere been, checken tijdens het gesprek meerdere malen hun telefoon en gluren stiekem over je schouder om te zien of er niet een interessanter persoon voorbijkomt. Eerlijk is eerlijk, soms maak je een praatje om iets te bereiken. Small talk schiet alleen volledig het doel voorbij als je het alleen maar inzet om opportunistische redenen.

Er beter in worden

Luchtig converseren gaat vooral om het tonen van interesse. Het is belangrijk dat je een fijne sfeer creëert en het gevoel geeft dat de ander ertoe doet. Reden genoeg dus om je in je gesprekspartner te verdiepen. Wees niet te benauwd of je wel voldoende kennis hebt of teveel de diepte ingaat. Mensen vertellen graag over hun eigen interesses en kwaliteiten; geef hen die ruimte en je zult zien dat het gesprek op gang komt.

Geen eenrichtingsverkeer

Stop je vervolgens niets van jezelf in het gesprek, dan zie je dat het net zo snel weer stagneert. Iemand merkt het wanneer je alleen maar vraagt en niet geeft. Dus haak in op wat de ander vertelt en zoek daarbij naar gemeenschappelijke interesses. Daarvoor hoef je heus niet je hart uit te storten. Met jullie gedeelde passie voor koken of golfen kom je al een heel eind.

No hard feelings

Soms heeft iemand gewoon geen zin om te praten. Voel je niet gekrenkt of afgewezen. Misschien is deze persoon verlegen of heeft hij veel aan zijn hoofd. Sluit het gesprek vriendelijk af en wend je tot een enthousiastere gesprekspartner.

Begin klein

Als je moeite hebt met small talk, begin  dan niet op een belangrijk netwerkevent, maar oefen eerst eens in een winkel of wachtruimte.  Als je met regelmaat een ongedwongen gesprekje aangaat, merk je dat het steeds eenvoudiger wordt. In welke situatie dan ook.

Tags:
Small talk verbindt mensen, maakt zowel verschillen als overeenkomsten duidelijk en draagt bij aan wederzijds begrip.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn