Viking Blog

Schrijven in het digitale tijdperk

Schrijven in het digitale tijdperk

Onze pennen gebruiken we minder en minder. De echte liefhebber heeft nog wel een notitieblokje voor aantekeningen of krabbels tijdens een lang telefoongesprek, maar meestal typen we onze tekstjes op het toetsenbord of gebruiken we onze telefoon of tablet. Er zijn echter situaties waarin een pen beter past. Tijdens vergaderingen heeft het maken van notities met de hand toch wel de voorkeur boven het gebruik van een laptop. Weggedoken achter een beeldscherm maak je minder goed contact. Daarnaast neem je informatie beter op wanneer je het zelf hebt opgeschreven. Een digitale pen kan hiervoor een goed middel zijn.

Een digitale pen digitaliseert handgeschreven notities. Je hebt verschillende types, met de ene pen schrijf je op gewoon papier en via een ontvanger worden de gegevens naar je pc gestuurd. De andere soort vraagt om speciaal dotpapier wat rechtstreeks vanaf je schrift digitaliseert naar bijvoorbeeld Evernote. Je schrijft met werkelijke inkt, dus naast een digitale versie, heb je ook gewoon een handgeschreven variant. De digitale versie kun je makkelijk bewerken, archiveren of doorsturen.

Hieronder noemen we drie digitale pennen voor gebruik op gewoon papier:

1. De eenvoudige: IRISnotes Express 2

Met de digitale pen van Iris kun je handgeschreven notities exporteren naar Outlook, Word of Notepad. Door de pen te koppelen aan de USB-poort kun je jouw aantekeningen via de bijgeleverde software bewerken. De pen heeft daarnaast een opslagcapaciteit tot 100 pagina’s. De batterijduur van de pen is acht uur. De IRISnotes Express 2 heeft een portfolio van 16 talen. Kosten: plusminus 100 euro. Zorg ervoor dat je duidelijk schrijft, anders herkent de pen je handschrift niet.

2. De allrounder: Staedtler digitale Pen 2.0

Iets duurder (ongeveer 130 euro), maar deze pen verwerkt zowel geschreven teksten als gemaakte tekeningen. Hierdoor is de pen ook geschikt voor grafisch vormgevers. Met een handige functie voor handschriftherkenning, digitaliseert de pen diverse handschriften. Bovendien herkent de pen tot wel 32 talen. De pen heeft een opslagruimte van 100 A4-pagina’s en is via een USB-kabel met de PC te verbinden en op te laden. Er is ook overdracht mogelijk naar Windows-pc’s en mobiele apparaten voor Android of Apple via Bluetooth. In de online modus verschijnen alle krabbels en aantekeningen real time op de monitor. De pen is daarnaast ook als computermuis te gebruiken met behulp van de meegeleverde stylusstift.

3. De creatieve: Wacom Inkling

De pen van Wacom is speciaal voor ontwerpers gemaakt. De Wacom digitaliseert schetsen en tekeningen die vervolgens automatisch worden omgezet naar vectorafbeeldingen. Tijdens het tekenen kun je al niveaus aangeven om de ruwe schetsen en definitieve ontwerpen netjes te scheiden en zo alle stadia van het ontwerp op te slaan en te documenteren. De pen is te gebruiken voor diverse ontwerpprogramma’s. Zeker tien bladzijden en meer dan honderd tekeningen kunnen worden opgeslagen op de pen, voordat ze worden overgezet naar de PC. De batterijduur is vergelijkbaar met de andere modellen. Deze pen is beschikbaar vanaf ongeveer 100 euro.

Welke digitale pen je ook kiest, het blijft belangrijk om duidelijk te schrijven. Hoewel de ene pen makkelijker lastige handschriften ontcijfert dan de andere pen, is voor de ‘huisartsen’ onder ons een ouderwetse ballpoint wellicht een beter idee.

Tags:, , , ,
Tijdens vergaderingen heeft het maken van notities met de hand toch wel de voorkeur boven het gebruik van een laptop.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn