Viking Blog

Relaties op kantoor, kan dat eigenlijk wel?

Relaties op kantoor, kan dat eigenlijk wel?

Werk en privé hoor je gescheiden te houden, dat is zo ongeveer een van de meest gehoorde adviezen in de zakenwereld. Maar hoe serieus kunnen we dat credo nog nemen als uit onderzoek van het CBS blijkt dat  er maar liefst 296.000 Nederlanders zijn die een relatie met een collega hebben? Is dat nou echt zo’n probleem, of valt het allemaal wel mee?

Openheid is belangrijk

Hoewel veel van dit soort romances misschien stiekem in een hoekje van het kopieerhok ontstaan, is het toch belangrijk om hier open over te zijn wanneer de relatie serieus wordt. Het kan namelijk gevolgen hebben in het geval van een hiërarchische verhouding binnen het werk of belangen anderszins in het geding komen. Bespreek open en transparant hoe je scheve gezichten kunt voorkomen, door bijvoorbeeld op een andere afdeling te gaan werken.

bueroliebe

Is er een gedragscode?

Veel bedrijven hebben om problemen te voorkomen een gedragscode opgesteld voor relaties op het werk. Het is dus verstandig om hiernaar te informeren bij je werkgever. Die bestaat vaak uit de verplichting om een relatie te melden en soms een overplaatsing. In Amerika zijn ze hier wat extremer in. Zo zijn bij Wal-Mart relaties tussen collega’s verboden en geldt er zelfs een klikplicht voor wie die bij collega’s ziet.

liefde

 

Praktische tips

Relaties op het werk zijn tegenwoordig dus echt geen taboe meer, mits je maar weet hoe je hier mee om moet gaan. Openheid is zoals gezegd belangrijk, al is het maar om geroddel te voorkomen. Let er tenslotte vooral ook op dat je relatie je werk niet beïnvloedt, want dat kan vaak weer voor een vervelende sfeer op de werkvloer zorgen. Als je gewoon een beetje rekening houdt met elkaar en je omgeving, dan hoeft niets het liefdesgeluk op de werkvloer in de weg te staan.

Tags:,
proposal Let er vooral op dat je relatie je werk niet beïnvloedt
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn