Viking Blog

PROFESSIONELE VOORNEMENS OM HET NIEUWE JAAR MEE IN TE GAAN

PROFESSIONELE VOORNEMENS OM HET NIEUWE JAAR MEE IN TE GAAN

photo-1519377093260-cd64a4e1ae97

De start van het nieuwe jaar kan maar een ding betekenen: tijd voor een nieuwe, frisse start, zowel in je privéleven als op het werk. Nu bedoelen we natuurlijk niet dat je (meteen) van baan moet gaan wisselen, maar het nieuwe jaar is wel een mooie gelegenheid om even goed te reflecteren op wat je allemaal bereikt hebt in het afgelopen jaar én op wat er allemaal beter kan. Heb je een aantal deadlines niet gehaald? Spreek dan met jezelf af dat je, je in het nieuwe jaar zal gaan focussen op het organiseren van je werktaken. Heb je te veel hooi op je vork genomen? Neem dan voor om het dit jaar wat rustiger aan te doen. Om je alvast een handje op weg te helpen hebben wij in dit artikel 6 professionele voornemens op een rijtje gezet, zodat jij extra sterk het nieuwe jaar in kan.

1.     Wees kritisch

Vooral als je net begint met een nieuwe baan is een kritische houding iets natuurlijks. Als je nieuw bent moet je alles immers nog leren en ben je vaak bang om fouten te maken. Helaas slijt dat er na een tijd vaak een beetje uit, terwijl het juist zo belangrijk is om daar aandacht aan te blijven besteden. Neem jezelf daarom voor om in het nieuwe jaar extra goed te letten op de kleine dingen: controleer je eigen werk altijd dubbel en stel vragen als iets niet 100% duidelijk is. Het is misschien niet de makkelijkste weg, maar uiteindelijk zal je er voor beloond worden (door je collega’s én door jezelf).

2.     Neem nieuwe taken op

We schreven eerder in het jaar al dit artikel over hoe je kan blijven groeien binnen je huidige baan en we zeggen het graag nog een keer. Door jezelf te blijven uitdagen op werk houd je het niet alleen spannend voor jezelf, maar leer je ook meteen een stuk meer. Nieuwe dingen leren is een belangrijk onderdeel van je eigen ontwikkeling en groei, en dat is weer een gigantische factor in een gelukkig leven. Houd je ogen dus constant open en vraag je manager je regelmatig nieuwe taken te geven. Vergeet hij of zij dit? Dan kun je er natuurlijk ook zelf op afgaan: help collega’s bij het oplossen van een probleem of maak er een gewoonte van om in je vrije tijd tutorials te bekijken of relevante boeken te lezen. Er valt altijd wel wat nieuws te leren!

3.     Leer je collega’s kennen

Ook dit is een manier om nieuwe dingen te leren. Door een goede relatie op te bouwen met collega’s van andere afdelingen kun je ze immers het hemd van het lijf vragen over hun specialiteiten (en die vervolgens zelf gebruiken). Naast collega’s van andere teams is het ook van belang dat je je eigen team goed leert kennen. Zij zijn immers de mensen waar je dag in dag uit mee moet samenwerken. Je hoeft heus niet met iedereen op werk beste vrienden te worden, maar een betere relatie zal gegarandeerd tot betere resultaten leiden (en vooruit … misschien ook wel tot een mooie vriendschap!).

photo-1499290731724-12e120cfaef3

4.     Laat jezelf zien

Heb je gedurende het afgelopen jaar gemerkt dat de aandacht van je manager net iets vaker naar je collega’s ging? Grote kans dat je jezelf niet genoeg laat zien. Het zit misschien niet in je persoonlijkheid, maar op werk mag je best wel een beetje pronken met wat je allemaal voor een extra taken uitvoert; hoe gaat je baas er anders achter komen? We geven toe dat het niet altijd even makkelijk is, maar als je jezelf regelmatig laat horen in een vergadering of met nieuwe initiatieven neemt, kom je al een heel eind.

5.     Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen heeft andere talenten en denken dat we overal goed in moeten zijn is misschien wel de grootste fout die we met zijn allen maken. In een samenleving waarin social media continu aanwezig is, is het moeilijk om jezelf niet met de ogenschijnlijke perfecte levens van anderen te vergelijken maar zowel op privé als professioneel gebied is dat funest. Neem je daarom voor om in het nieuwe jaar je eigen talenten meer te waarderen. Er zijn gegarandeerd dingen op werk waar je (wellicht zonder dat je het doorhebt) een ontzettende kei in bent en het is zonde om dat niet volledig te benutten. Jaloers op die ene collega die keer op keer haar targets binnen no time haalt? Het zit er dik in dat hij of zij weer opkijkt tegen de manier waarop jij bent klanten omgaat. Zo heeft iedereen wel wat!

6.     Ga op tijd naar huis

Laat 2019 het jaar zijn waarin we eindelijk eens ophouden met denken dat overwerken iets positiefs is. Het doet immers weinig goeds voor de productiviteit en staat alleen maar in de weg van een goede werk/privé balans. Zorg er eerder voor dat je de uren die je werkt zo effectief mogelijk doorbrengt. Schrijf aan het einde van de dag een to-do lijstje op papier voor de volgende dag. Zo weet je meteen waar je mee aan de slag moet. Probeer vergaderingen zoveel mogelijk te vervangen door beknopte chatsessies en investeer in software die werktaken kan automatiseren. Het is namelijk heel simpel. Hoe efficiënter je werkt, hoe minder je uren hoeft te maken.

Wat zijn jouw zakelijke voornemens voor het nieuwe jaar? Laat het ons vooral weten op Twitter @Viking_NL.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn