Viking Blog

Prezi, iets voor jou?

Prezi, iets voor jou?

Het is oud, vertrouwd en biedt je de houvast die je soms nodig hebt tijdens een presentatie van je bedrijf, product of idee: PowerPoint. Maar soms kom je op een seminar of andere bijeenkomst een hippe creatieveling tegen die een frisse, dynamische presentatie geeft met Prezi. En je denkt: moet ik dat ook eens uitproberen?

De aantrekkingskracht van Prezi is dat het het klassieke presentatieprincipe van dia’s inruilt voor een virtuele rondgang door een soort mindmap. Als een camera zwenkt het programma op en neer tussen de verschillende elementen. Op een onderdeel waarover de presentator meer informatie kwijt wil, kan de camera sterk inzoomen, zodat er nieuwe informatie zichtbaar wordt. Soms zoomt de camera volledig uit zodat het publiek het totaalplaatje te zien krijgt en iedereen weer precies weet hoe alle zaken zich tot elkaar verhouden.

Het voornaamste verschil zit hem in de volgorde: met een PowerPoint is deze lineair, bij Prezi dynamisch. Maar er zijn ook overeenkomsten. Bij beide programma’s kun je beeld, geluid, video’s, tekst en grafieken gebruiken. Van beide presentatiesoorten kun je een pdf maken en printen. En beide programma’s zijn gemakkelijk aan te leren.

prezi-frame

Je moet Prezi zeker eens proberen als:

  • Je je publiek iets nieuws en fris wil laten zien. Vooruit, Prezi is er al sinds 2009, maar een Prezi wordt nog altijd als een welkome afwisseling ontvangen.
  • Je je verhaallijn scherp in je hoofd hebt. Wil je je verhaallijn halverwege nog omgooien, dan kan het aanpassen van het beeldverhaal in Prezi een tijdrovende klus zijn.
  • Je ook een goed idee hebt over het grafische aspect: Prezi draait, veel meer dan PowerPoint, om beeld. Dat moet je kunnen uitbuiten.
  • Je verhaal draait om een tijdlijn of een model. Daar kun je een mooie Prezi omheen bouwen.
  • Als je veel tijd vrij kunt maken om de presentatie goed in te richten. Het is toch wat arbeidsintensiever dan het maken van een PowerPoint.


Probeer het niet als:

  • Je weinig tijd hebt.
  • Je veel tekst nodig hebt. Al moet je daar natuurlijk ook in een PowerPoint voorzichtig mee zijn.
  • Je graag notities bijvoegt. Dat kan niet in Prezi. Al zijn daar natuurlijk ook andere oplossingen voor te bedenken.
  • De presentatie naadloos moet aansluiten op je huisstijl. De beschikbare fonts zijn namelijk beperkt.
  • Je je verhaal eigenlijk wat saai vindt en hoopt dat je dit met een gave presentatietool kunt maskeren. Een goed verhaal blijft het belangrijkste!

Als je met Prezi aan de slag wilt, vind je hier een uitgebreide handleiding. In het onderstaande filmpje worden de basisprincipes alvast uitgelegd.

Tags:, ,
prezi De aantrekkingskracht van Prezi is dat het het klassieke presentatieprincipe van dia’s inruilt voor een virtuele rondgang door een soort mindmap.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn