Viking Blog

Openbaar WiFi: gemak of gevaar?

Openbaar WiFi: gemak of gevaar?

Kijk op een willekeurige plek in de stad eens op je smartphone naar het aantal beschikbare WiFi-netwerken en je zult zien dat er altijd wel ergens een netwerk is waar je gratis gebruik van kunt maken. Lekker makkelijk natuurlijk, maar als je je niet bewust bent van de risico’s kan het ook erg gevaarlijk zijn. Waar moet je nu precies rekening mee houden?

 

Privégegevens op een openbaar netwerk

De kop hierboven zou al een belletje moeten doen rinkelen. Onze laptops en smartphones zitten vol met privégegevens. Maak je gebruik van een openbaar netwerk, dan moet je dus goed oppassen met je privégegevens. Denk bijvoorbeeld aan het inloggen bij je bank of andere accounts die persoonlijke informatie bevatten. Het openbare WiFi-netwerk is namelijk niet alleen voor jou beschikbaar, maar ook voor kwaadwillendehackers.

 

Let op met inloggen

laptop_workingEen ander belangrijk punt is om goed te weten waar je nu precies inlogt. Als je bij de Starbucks zit en bij de kassa ziet welke naam hun openbare netwerk heeft, dan kun je daar uiteraard gerust op inloggen, mits je rekening houdt met de hiervoor genoemde punten. Maar je zult soms ook wel eens onbekende netwerken zien die gratis toegang tot internet bieden. Het gevaar bestaat dat dit netwerken van hackers zijn, die op die manier makkelijk toegang tot jouw gegevens zoeken.

Tips voor veilig gebruik van openbaar WiFi

Moet je dan helemaal geen openbaar WiFi meer gebruiken? Hoewel dat het veiligst is, kun je met de nodige aandachtspunten best gebruik maken van openbaar toegankelijk internet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je laptop of smartphone voorzien is van anti-virussoftware en een firewall. Voor de iPhone zijn er zelfs verschillende apps die je beter beveiligen op dit soort netwerken.

 

Veel smartphones hebben daarnaast een optie om automatisch verbinding te maken met beschikbare netwerken. Naast dat dit een flinke aanslag op je accu is, kan het bovendien zo gevaar opleveren door verbinding te maken met onbekende netwerken. Tot slot is je gezonde verstand ook altijd een goede raadgever. Vertrouw je het niet, laat die verbinding dan lekker zitten en stuur dat mailtje gewoon thuis of op kantoor.

https

 

Tags:, ,
free_wifi1 Het openbare WiFi-netwerk is namelijk niet alleen voor jou beschikbaar, maar ook voor kwaadwillende hackers
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn