Viking Blog

Ondernemen na je pensioen, het kan!

Ondernemen na je pensioen, het kan!

De pensioengerechtigde leeftijd is een moment waar veel werkenden naar uitkijken. Geen dagelijkse sleur van je werk meer, maar iedere dag lekker doen waar je zelf zin in hebt en genieten van je rust. Waarom zou je het dan in je hoofd halen om nog ondernemer te worden? Nou, bijvoorbeeld omdat je nog boordevol energie zit en nu eindelijk die ideeën kunt gaan uitwerken die je altijd al in je hoofd had. Of om je pensioen financieel nog wat verder aan te vullen, dat kan natuurlijk ook.

Voordelen van ouder ondernemen

Het risico van het ondernemerschap is voor velen een reden om er toch maar niet aan te beginnen en te kiezen voor de veiligheid van een vaste baan. Heel begrijpelijk, maar je pensioen is dan juist een mooi moment om hier toch aan te beginnen. Je hebt je schaapjes al grotendeels op het droge en bovendien heb je een enorme ervaring die je een voorsprong geeft op de concurrentie. Ook het netwerk dat je in al die jaren hebt opgebouwd is een groot voordeel.

Minder risico’s, meer rust

pensioenakkoordHet leven van de startende ondernemer kan spannend zijn, vooral wanneer je nog jong bent. Je hebt vaste lasten om rekening mee te houden en ongetwijfeld nog tal van wensen die ook een prijskaartje kennen. Wanneer je ouder bent is dat natuurlijk veel minder. Door je AOW ben je in ieder geval verzekerd van een basisinkomen en in veel gevallen is het huis al afbetaald of zijn de woonlasten in ieder geval aanzienlijk lager. Dat geeft je rust om je in alle vrijheid op je onderneming te  gaan richten.

Hoe begin je?

Een onderneming start natuurlijk met een levensvatbaar idee, iets waar je de afgelopen jaren ongetwijfeld al over na hebt gedacht. Voor je de volgende stap zet is het belangrijk je goed te laten informeren. Over wat er komt kijken bij het starten van een onderneming, maar natuurlijk ook over wat de gevolgen zijn van deze stap voor je leven. De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zijn goede punten om te beginnen met je oriëntatie, waar vaak bijeenkomsten worden georganiseerd voor startende ondernemers. Maar uiteindelijk zul je toch eens in het diepe moeten springen en het gewoon gaan doen. De dagen na je pensioen kunnen wel eens veel spannender en uitdagender worden dan je ooit hebt gedacht!

 

Tags:, ,
pension Rust om je in alle vrijheid op je onderneming te gaan richten
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn