Viking Blog

Office Hacks: Beïnvloeden & Motiveren

Office Hacks: Beïnvloeden & Motiveren

Werken op kantoor is gemakkelijker als de communicatie intern en extern goed verloopt. Het is mensenwerk. En het vergt soms speciale know-how om te weten hoe je mensen kan motiveren en beïnvloeden. Door de andere persoon echt volledig proberen te begrijpen.

Iemand die het zijn levenswerk heeft gemaakt om te achterhalen waarom we doen wat we doen is Anthony J Mahavorick, beter bekend als Tony Robbins. Hij is een Amerikaanse coach, spreker en schrijver. Hij bepreekt de ‘onzichtbare krachten’ die achter ieders daden zitten. Hij doet dit door diep in te gaan op de psychologie van de mens en onze drijfveren. Zo bespreekt hij onder andere de kracht van beinvloeding en motivatie.

In bovenstaande video bespreekt hij het belang van verstandhouding. Verstandhouding is power, dus zorg ervoor dat je een relatie van verstandhouding opbouwt. Als je vragen stelt, creëert dit geen verstandhouding. Dit wordt juist opgebouwd door een gemeenschapsgevoel. Slechts 7% van onze communicatie skills komt voort uit het gebruik van woorden. Dit terwijl fysiologie 55% uitmaakt van onze communicatie.

Tony Robbins benadrukt het feit dat Matching and Mirroring cruciaal is wanneer we communiceren. Dit komt doordat ons onderbewuste krachtiger is dan ons bewuste. Matching and Mirroring houdt in dat we bepaalde karakteristieken van mensen overnemen terwijl wij met hen communiceren. Op die manier creëren we een band met deze persoon.

Bij een eerste indruk, is de stijl van de persoon belangrijker dan de inhoud. Mensen voelen een connectie met mensen die op hun lijken dan wel met degenen op wie zij graag willen lijken.

Wanneer je dus een connectie met iemand wilt maken, probeer dan eens Matching en Mirroring in te zetten doormiddel van de volgende 8 punten:

  1. Stemtoonhoogte

Wanneer je met dezelfde volume spreekt als de andere persoon voelen we een directe connectie. Probeer het eens uit, als iemand zacht praat, probeer deze toonhoogte dan ook te volgen en andersom.

  1. Terminologie / hoofdwoorden

Ook de woorden die we gebruiken zijn belangrijk. Stel je voor, je gaat naar een makelaar en je vraagt naar een schitterend huis. Deze antwoordt vervolgens ‘’Jazeker, wij hebben een geweldig huis voor je!’’. Door een andere terminologie te gebruiken, voel jij je niet zo verbonden met de makelaar als wanneer deze ook voor het woord schitterend had gekozen.

  1. Gebaren

De Italianen, bijvoorbeeld, staan erom bekend veel handgebaren te gebruiken. Weet je nog, wij vinden mensen leuk die zijn zoals wij zijn. Dus probeer ook de handgebaren van je communicatiepartner over te nemen!

  1. Gezichtsuitdrukkingen

Ook gezichtsuitdrukkingen kan je kopiëren. Als iemand enthousiast een verhaal vertelt en hierbij veel verschillende expressies in het gezicht laat zien, neem deze dan gerust over! Doe het niet te overdreven, maar als je subtiel bent kan dit je relatie zeker versterken.

  1. Oogcontact

Er zijn maar weinig mensen die constant oogcontact met iemand houden. Als je communicatiepartner wegkijkt, kijk zelf gerust ook even weg. Dat geeft ook weer even wat rust.

  1. Ademhaling

De ademhaling is één van de belangrijkste punten. Als je op hetzelfde tempo ademt zal je voelen wat zij voelen. Dit is de ultieme manier om een connectie met iemand te maken en het is ook nog eens heel subtiel. Hoe vaak heb jij immers gedacht ‘’Oh deze persoon doet mijn ademhaling na’’?

  1. Nabijheid

Heb je weleens van een Personal Bubble gehoord? Voor de één is de afstand die zij willen houden van een ander een stuk groter dan dat van de ander… Dus houd dit in de gaten, ga niet te dichtbij staan want dit kan mensen afstoten!

  1. Aanraking

Tenslotte verschilt het ook van mens tot mens hoeveel aanraking zij tolereren. De één vindt een schouderklopje prima, terwijl de ander dit veel minder fijn vindt. Mocht iemand jou een schouderklopje geven, doe dit dan gerust terug, dit creëert weer een gevoel van verbondenheid!

Als je het concept Matching and Mirroring dus toepastop basis van bovenstaande punten, dan zal dit je zeker helpen om een verbondenheid te creëren. Op die manier zal je gemakkelijker kunnen communiceren met deze persoon en deze eventueel ergens van proberen te overtuigen of motiveren.

Ook meepraten over dit onderwerp? Laat het ons op Twitter weten @NL_Viking

Communiceren Mensen voelen een connectie met mensen die op hun lijken dan wel met degenen op wie zij graag willen lijken.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn