Viking Blog

Office Hacks: Bedrijfsfeestjes

Office Hacks: Bedrijfsfeestjes

De welbekende bedrijfsfeestjes. Herinner jij je die ene nog, toen die arbitraire collega zo dronken was? Ik wel.

Afhangend van de bedrijfscultuur, gaat bij de ene organisatie het dak eraf en bij de andere wordt er ingetogen aan een Chardonnay geslurpt en een borrelnootje gesmikkeld. Ongeacht de losbandigheid van het bedrijfsfeest, ze representeren vaak een mijnveld aan sociale en professionele conventies die gebroken kunnen worden. Hier dus de do’s en don’ts van zo’n party. Vooral de don’ts eigenlijk.

Do: Gaan!

First things first; kom opdagen! Ook al heb je geen zin, ben je sociaal onhandig of moet je vrouw bevallen. Oké, die laatste reden is legitiem. Maar zorg gewoon dat je komt. Een bedrijfsfeest is een goede manier je collega’s beter te leren kennen. Je leidinggevenden zullen er ook zijn, dus het is ook nog eens handig om hen vanuit een informele sfeer te kunnen benaderen. Al met al kom je gewoon dichterbij je collega’s en leer je ze van een andere kant kennen, wat de sfeer op de werkvloer en empathie onder elkaar alleen maar kan vergroten.

Don’t: Zuipen

Op veel bedrijfsfeesten wordt alcohol geschonken, vaak open bar. Alhoewel dit een uitnodiging lijkt om jezelf eens lekker onder de tafel te zuipen, is het verstandig dat niet te doen. Want een bedrijfsfeest is en blijft een een professionele aangelegenheid. Dus als jij brakend op het toilet zit, zal dat zeker invloed hebben op je reputatie binnen het bedrijf. Tenzij je bij Stratton Oakmont (Wolf of Wall Street) werkt.

Do: Kleding afstemmen

Zie je het voor je, iedereen in pak, kom jij in je korte broek binnen. Da’s gek. Of andersom. Da’s nog gekker. Kom dus te weten wat de rest aantrekt. Want voor je het weet ben je het pispaaltje van het feest.

Don’t: Opgekropte gevoelens uiten

Misschien kun je die ene collega niet uitstaan. Hoewel de sfeer op een bedrijfsfeest losbandiger is, is dit niet jouw uitgelezen moment om dat te uiten tegenover de persoon in kwestie, of tegen anderen. Het kan verleidelijk zijn, zeker als je een drankje op hebt. Maar laat die gevoelens nou maar even voor wat ze zijn. Want je gaat er spijt van krijgen! Lees in plaats daarvan hier hoe je er beter mee om kunt gaan.

Deze situaties moeten we natuurlijk zien te voorkomen:

https://www.youtube.com/watch?v=m0mtCcBjh6g

Don’t: Controversiële gespreksonderwerpen

Als Nederlander is een goede discussie natuurlijk nooit weg. Maar vind jij Donald Trump een leuke vent? Of bespreek je graag je avonturen uit de slaapkamer? Misschien is een bedrijfsfeest daar niet de meest handige plek voor. Want je collega’s vergeten dat niet, wat kan resulteren in scheve blikken op de werkvloer. Dit verschilt wel per bedrijfscultuur trouwens. Maar laat ook dat gepraat over werk eens varen. Want daar wordt iedereen op een bedrijfsfeest ook weer niet vrolijk van.

Eigenlijk niet zo leuk al die regels. En we zouden nog wel even door kunnen gaan. Al met al komt het erop neer dat je gewoon je gezond verstand moet gebruiken. Houd je een beetje in, je bent niet aan het carnavallen met je vrienden die je nog kent van de middelbare school. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je je niet kunt vermaken.

Wat is het gekste dat jij hebt meegemaakt tijdens een bedrijfsfeest? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

Bedrijfsfeestjes Ongeacht de losbandigheid van het bedrijfsfeest, ze representeren vaak een mijnveld aan sociale en professionele conventies die gebroken kunnen worden.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn