Viking Blog

Office Hacks: 5 tips voor een energieboost op kantoor

Office Hacks: 5 tips voor een energieboost op kantoor

Na een achturige werkdag denk je vaak nog maar aan één ding: lekker in je pyjama op de bank voor de televisie hangen! Je vertelt jezelf dat je echt even moet uitrusten, je hebt pijn in je nek en rug en kunt jezelf er echt niet toe zetten naar de sportschool te gaan. We weten echter allemaal dat iedere avond wegzakken op de bank niet goed is voor ons lichaam. Het kan wellicht de impressie geven goed te zijn voor zowel het lichaam als geestestoestand; maar dat is het zeker niet.

Work-out

Het wordt vaak geadviseerd om voor en/of na je werk te sporten. Soms echter laat onze interne klok ons weten dat elk slaapmomentje van belang is om zo goed mogelijk door de dag te komen, waardoor we veelal de ochtend sportsessie al overslaan. Aan het eind van de werkdag moeten we soms overwerken. Omdat er nog even snel een artikel geschreven moet worden of omdat een vergadering uitliep. Aan het eind van de dag hebben we geen energie of motivatie meer.

Wij voelen ons maar al te thuis in deze probleempjes. We hebben daarom 5 simpele tips voor je op een rijtje gezet om meer beweging in je dagelijkse kantoorleven te brengen:

Benen strekken – dit is effectief en gemakkelijk te doen onder je bureau, zonder dat je collega’s het  doorhebben. Nee, dat betekent niet dat je onder je bureau moet kruipen. Je doet het als volgt: je blijft in je normale zithouding zitten met een rechte rug en tilt je voeten op tot het punt dat je knie volledig gestrekt is. Probeer dit een paar seconden vast te houden, totdat je benen beginnen te trillen en je voelt dat je niet langer kan. Verlaag dan je voeten langzaam tot aan de grond. Begin met een tiental van deze oefeningen en bouw dit langzaam op.

Trappen lopen

Neem de trap i.p.v. de lift  we weten allemaal dat het goed voor ons is, maar we zijn vaak liever lui dan moe. Twee minuten traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding. Tevens duurt het niet lang. Het is dus gemakkelijk in te passen in je dagelijks leven. Daarbij is het goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Super gezond en gemakkelijk dus!

Een mini yogasessie – deze oefening werkt geweldig wanneer je iets te lezen hebt – een jaarlijks rapport of de samenvatting van je laatste vergadering. Dit is hoe het werkt: blijf gewoon zitten en leg je handen op je schoot zodat je palmen elkaar raken. Druk je handen zo hard als je kan tegen elkaar aan. Herhaal dit een aantal keer. Dit is goed voor de biceps, triceps, borstspieren en schouders.

Strakke bilspieren – in deze oefening zit je normaal aan je bureau. Je spant je bilspieren aan en blijft voor een aantal seconden in deze positie zitten en laat dan los. De aanspanningsfase moet afgewisseld worden tussen korte en lange periodes – simpel en effectief.

Actieve lunchpauze – niet iedereen is het type om in de pauze naar de sportschool te gaan. Een actieve lunchpauze betekent niet dat je je welverdiende lunch moet opgeven. Maar in plaats van je overige tijd te besteden aan online winkelen of spelletjes spelen op je telefoon, kan het misschien fijn zijn eens een blokje om te lopen. Op deze manier geef je je ogen wat rust, haal je een frisse neus en krijg je ook nog eens wat beweging.
Frisse neus halen

Over het algemeen – het is belangrijk je te realiseren dat beweging je kan helpen een fijner en gezonder werkleven te hebben. Probeer eens een aantal van onze suggesties te volgen en besluit voor jezelf welke goed werkt voor jou. De eerste stap naar actiever leven is dan al gezet!

———-

Om niet te vergeten te bewegen wanneer je op je werk bent, kan je post-it-notes met daarop geschreven herinneringen aan je computerscherm hangen ter herinnering.

Heb jij nog meer tips om gezond te blijven tijdens je werk? Laat het ons dan weten via Twitter.

Frisse neus halen Een actieve lunchpauze betekent niet dat je je welverdiende lunch moet opgeven. Maar in plaats van je overige tijd te besteden aan online winkelen of spelletjes spelen op je telefoon, kan het misschien fijn zijn eens een blokje om te lopen.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn