Viking Blog

NEDERLAND IN TOP 4 NIEUWSGIERIGSTE EU-INWONERS

NEDERLAND IN TOP 4 NIEUWSGIERIGSTE EU-INWONERS

Ben jij nieuwsgierig?

Wij ook! En wij wilden graag weten welk EU-land de meest nieuwsgierige inwoners heeft.

Na ons onderzoeken van zes breed uiteenlopende datapunten zijn we erover uit. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees hieronder het uitgebreide verslag.

Nieuwsgierigheidsindex top 10 cijfers

Malta is het meest nieuwsgierige land in de EU! Nederlanders zijn op nummer vier te vinden. Opvallend is dat het VK, Frankrijk, België en Duitsland niet eens in de top tien naar boven komen…

VERLANGEND TE WETEN

De zoektocht naar kennis is zo oud als de mensheid zelf. Want het is kennis en informatie waarmee we onszelf blijven ontwikkelen. Het is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit om zelfkennis te vergaren. Waren we vroeger afhankelijk van de bibliotheek of encyclopedia, nu hebben we allerlei kennis ter beschikking via het internet. Ook creëren we informatie gemakkelijker dan tevoren door middel van platformen zoals Wikipedia.

“[Nieuwsgierigheid] zou niet alleen een belangrijke waarde moeten zijn in wetenschappelijke instellingen, maar in íe-de-re organisatie: een lerende, onderzoekende houding, waarin verbeelding en creativiteit een belangrijke rol spelen. Bedrijven en instellingen moeten zelf het onderzoekende en verkennende karakter ontwikkelen dat ze ook graag in hun medewerkers zien. Je kunt daar als bedrijf of instelling niet genoeg energie en tijd aan besteden.” Aldus Professor Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar UvA in Management Scope.

En werkgevers erkennen dat duurzame inzetbaarheid geholpen wordt door werknemers te trainen en bij te scholen. Werknemers die geïnspireerd en uitgedaagd worden zijn meer waard voor bedrijven en blijven zo langer op hun werkplek zitten.

Maar niet iedereen pakt de kansen die aangereikt worden om kennis te vergaren. Wij wilden daarom onderzoeken welke inwoners van de EU zichzelf het meeste inzetten in de zoektocht naar kennis. We gingen op zoek naar het land waar de inwoners het grootste verlangen hebben om meer te weten.

NIEUWSGIERIGHEIDSINDEX

Europese Nieuwsgierigheidsindex

De top 40 muzieklijst wordt allang niet meer vastgesteld door alleen te kijken naar hoeveel platen/ CD’s er van een bepaalde artiest over de toonbank gaan. En daarom kunnen we nieuwsgierigheid ook niet meten door alleen te kijken naar bijvoorbeeld bibliotheek uitleningen of krantenabonnees. We kozen daarom de onderstaande zes datapunten om onze, voornamelijk digitale, wereld goed weer te geven. Hierbij deden we beroep op informatie van de moderne media, zoekmachines en Duolingo.

De ranglijst is tot stand gekomen met gebruik van percentiele scores per dataset. De uiteindelijke scores van alle zes punten werden bij elkaar opgeteld om de rangorde vast te stellen.

Nieuwsgierig Nederland

NIEUWSGIERIG NEDERLAND ZOEKT NAAR MEER

Nederland scoort bij vijf van de zes datapunten bovengemiddeld. Alleen bij het aantal Erasmusstudenten scoren we onder gemiddeld. Onze online nieuwsconsumptie ligt vrijwel op het gemiddelde van de EU. Het is vooral onze liefde voor Wikipedia die ons hogerop in de ranglijst duwt. Nederlanders bekijken gemiddeld 17.3 Wikipediapagina’s per maand.

Wij zijn immer en altijd op zoek naar informatie en als klein land in deze wereld is dat niet vreemd. Als cultuur kijken we graag over de landsgrenzen. Zijn we gewend om vreemde talen te leren en ze te gebruiken. En zijn we niet alleen ambitieus tijdens werkuren, maar ook zeker in het verleggen van onze persoonlijke grenzen!

ONZE ZES DATAPUNTEN:

Wikipedia paginaweergaven per inwoner

Wikipedia is de moderne encyclopedie. Als je achtergrondinformatie zoekt, dan begint de zoektocht vandaag de dag meestal met een wikisearch. Het aantal zoekopdrachten per persoon geeft een indicatie van onze behoefte naar informatie en antwoorden.

Nieuwsgierigheidsindex Wikipedia cijfers

Leren van een vreemde talen

We werkten nauw samen met Duolingo, de wereldbekende app die het leren van een vreemde taal voor velen een echte optie maakt. Nooit eerder zijn deze cijfers over hun app-gebruik gepubliceerd. Maar voor ons onderzoek verzamelden ze de data over de actieve gebruikers uit ieder EU-land in 2018. Van de 28 landen staat Nederland op nummer zes als het gaat om actieve gebruikers van de app.

Het leren van een nieuwe taal gaan niet zonder slag of stoot. Er is een hoop inzet en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar het loont de moeite altijd! Want wanneer je in een andere taal kan communiceren open je de mogelijkheid tot het opnemen van nog meer informatie! Daarnaast verbeter je ook je kansen op de arbeidsmarkt.

Nieuwsgierigheidsindex Duolingo cijfers

Online nieuwsconsumptie

Het nieuws blijft een waardevolle bron om getoetste ‘onafhankelijke‘ informatie tot ons te nemen. Kranten en tijdschriften lezen is dus een verrijking van onze kennis over politieke en sociale vraagstukken.

De ‘grote vier’ NOS, NU.nl, AD en Telegraaf domineren het dagelijkse online nieuwsgebruik. AD en Telegraaf bereiken online meer mensen per dag dan met de krant. (Bron)

Het aantal abonnees van kranten neem al jaren af. Maar dat betekent niet dat we geen nieuws consumeren. Sterker nog we lezen wel degelijk dagbladen, maar consumeren de informatie meer en meer online.

Nederlanders nummer 14

Nieuwsgierigheidsindex Online Nieuwsconsumptie cijfers

Aantal Erasmusstudenten per 1000 studenten

Het Erasmus studentennetwerk laat studenten in het buitenland (Europa) studeren. Hierbij wordt er niet alleen een studie gedaan in het buitenland, maar leren de studenten daarnaast ook in de praktijk over de cultuur van het land waar ze studeren. Noem het een verrijking maal twee.

Nederlanders nummer 14

Nieuwsgierigheidsindex Erasmusstudenten cijfers

Bedrijfstrainingen

Dit zijn het aantal gemiddelde studie-uren die werknemers per jaar genieten, die gedeeltelijk of geheel betaald worden door hun werkgever of een andere instantie. Bedrijven die werknemers de kans geven om door te studeren, verrijken hun personeel en dus ook hun bedrijf.

Nederlanders nummer 9

Nieuwsgierigheidsindex Beroepstraining cijfers

Uitleningen bibliotheek per inwoner per jaar

Deze data is wellicht minder vanzelfsprekend dan bovenstaande punten, maar gezien het hier gaat om toenemende uitleen aantallen in jonge kinderen is het toch van waarde om mee te nemen. We kunnen er wellicht van uitgaan dat wat jong geleerd oud gedaan is. Want de zoektocht naar kennis begint jong.

Nederlanders nummer 11

Nieuwsgierigheidsindez bibliotheek cijfers

Herken jij je terug in de Nederlandse cijfers? En hoe voed jij je nieuwsgierigheid? We horen er graag alles over op onze sociale mediakanalen Facebook en Twitter.

 

Bronnenlijst:
Duolingo.com
Eurostats
Publications Office of the European Union
Eblida.org
Wikimedia.org

Notitie bij de cijfers. We hebben voor dit onderzoek gekozen om data uit het publieke domein te gebruiken. Dit betekent dat we datapunten hebben gekozen waar we recente cijfers voor alle landen van de EU konden vinden. We begrijpen dat in sommige gevallen de representatie niet geheel accuraat is, aangezien inwoners van andere landen misschien andere apps of methodes gebruiken.

pexels-photo-356079
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn