Viking Blog

Middagdutjes: de feiten

Middagdutjes: de feiten

Als kind is het heel normaal. Elke dag pak je een beetje extra slaap tijdens je dag, om daarna weer met nieuwe energie aan de namiddag te beginnen. Maar middagdutjes zijn voor volwassenen een stuk minder geaccepteerd. Terwijl vrijwel alle andere zoogdieren hun slaap over de dag verspreiden, deelt de mensheid hun dag in op de basis van één periode slaap, en één periode wakker zijn.

In sommige andere landen wordt het middagdutje een stuk vaker door volwassenen genomen, maar in Nederland hoor je vrijwel nooit iemand verklaren dat ze met een middagslaapje beter de dag doorkomen. Wij zijn een stuk eerder geneigd om een kop koffie te drinken voor een energieboost, dan dat we een beetje extra slaap pakken. Maar cafeïne komt met nadelen als verminderde concentratie, hoofdpijn en een slecht humeur, terwijl middagdutjes juist vooral voordelen hebben.

middagdutje1
Lengte van je middagdutje

Verschillende soorten powernaps kunnen je bij verschillende soorten werk helpen. Een dutje van 20 minuten is vooral goed voor je alertheid, en activiteiten waarbij je motorische vaardigheden nodig hebt, zoals typen. Als je 30 tot 60 minuten bijslaapt ben je juist beter in activiteiten waarbij je je geheugen gebruikt. En een dutje van 60 tot 90 minuten helpt bij het oplossen van creatieve problemen. Zorg wel dat je niet na 30 minuten wakker wordt, want dan kun je je juist een tijdje slaperig voelen na het ontwaken. De beste dutjes vallen tussen 1 en 3 uur ’s middags, waardoor ze je nachtslaap niet verstoren. Rond deze tijd heb je meestal net geluncht, wat er ook voor zorgt dat je je moe voelt.

middagslaap
Nieuw ritme

In het begin kan het moeilijk zijn om overdag in slaap te vallen, aangezien je lichaam hier niet aan gewend is. Het duurt dan ook ongeveer een week voordat je eraan went om dagelijks een powernap te nemen. De kwaliteit van je dutjes wordt beter naarmate je ze met regelmaat neemt. Dit komt omdat je steeds sneller in slaap valt, en een nieuw ritme opbouwt.

Misschien heeft je werkplek een ruimte speciaal voor middagdutjes, of staan ze open voor dat soort suggesties. Maar de kans is groot dat je zelf een plekje zult moeten zoeken voor je powernap. Je zou met een slaapmasker en koptelefoon aan je bureau kunnen blijven zitten, maar een afgesloten ruimte is natuurlijk een stuk beter. Zorg er in ieder geval voor dat je je dutje elke dag op dezelfde plek neemt, dit zal er ook voor zorgen dat je sneller went aan je nieuwe ritme.

Neem jij weleens een middagdutje? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

middagslaap Terwijl middagdutjes juist vooral voordelen hebben.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn