Viking Blog

MET DEZE 6 TIPS BLIJF JE GROEIEN IN JE HUIDIGE BAAN

MET DEZE 6 TIPS BLIJF JE GROEIEN IN JE HUIDIGE BAAN

We leven in een tijd waarin iedereen honderd dingen tegelijk lijkt te doen. We zijn altijd onderweg, druk of alweer bezig met de volgende stap. Onderzoek heeft uitgewezen dat millennials vaker van baan wisselen dan welke generatie dan ook, waardoor het eerder uitzondering dan norm is geworden om langer dan een paar jaar in dezelfde functie te blijven zitten. Maar wat nou als je het juist heel erg naar je zin hebt op je werk? Ten eerste moet je daar natuurlijk zoveel mogelijk van genieten, maar dat gaat natuurlijk net iets beter wanneer je het een beetje spannend houdt voor jezelf. Daarom geven we je in dit artikel 6 effectieve tips waarmee jij ervoor zorgt dat je ook binnen je huidige baan flink door blijft groeien. Pak die extra kansen, help een keer iemand uit een ander team en voor je het weet heb je een heuse promotie te pakken! Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder.

shutterstock_1040836381

1. Wees assertief

Om te beginnen, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk initiatief neemt. Meer kansen krijgen is vaak niet meer dan een kwestie van vragen stellen. Ook al staat jouw persoonlijke groei bij je werkgever op de agenda, betekent dat niet dat ze altijd op de hoogte zijn van je prestaties. Wees daarom bereid om zelf te laten zien wanneer je een zware deadline succesvol hebt gehaald, een positieve klantmail krijgt of een compliment ontvangt van een van je partners. Hetzelfde geldt voor feedback: heb je ergens moeite mee? Probeer het dan niet zelf uit te vogelen, maar vraag de juiste persoon om hulp en/of feedback over hoe je het de volgende keer beter kunt doen

2. Blijf bijleren

En over leren gesproken: zorg ervoor dat je dagelijks in ieder geval iets nieuws leert. Of het nu gaat om een Excel-functie, de hobby’s van je nieuwe collega of de laatste industrietrends, door jezelf te blijven stimuleren zal de verveling een stuk minder snel toeslaan. Ook buiten werk kun je deze regel in acht nemen: lees een boek over je werk, bezoek een tentoonstelling om inspiratie op te doen of praat met een expert uit je vakgebied. Er bestaat niet zoiets als te veel kennis!

shutterstock_749889412

3. Bouw een waardevolle band op met collega’s

Hoe meer collega’s je goed leert kennen, hoe meer je weet wat zich afspeelt binnen het bedrijf en uiteindelijk pluk jij daar de vruchten van. Zo blijf je op de hoogte van eventuele trainingen, workshops of presentaties waar je wat van kunt opsteken en bovendien kan iedere connectie iets betekenen voor je toekomst. Een goede reden om te investeren in relaties met collega’s van andere afdelingen is dat je hierdoor ook buiten je eigen vakgebied blijft leren. Desnoods bied je aan om ze af en toe te helpen wanneer ze dat nodig hebben, dan leer je meteen wat nieuws!

4. Blijf al je taken serieus nemen

Als je al een paar jaar hetzelfde werk doet kan het verleidelijk zijn de simpele klusjes er maar gauw bij te doen, maar dat is verraderlijk en uiteindelijk heb je daar alleen jezelf mee. Dus ook als het invoeren van data of opnemen van de telefoon niet meer je hoofdtaak is: voer ze, in hoeverre de tijd dat toe laat, altijd zo zorgvuldig mogelijk uit. Zodra je fouten begint te maken, weet je dat je je weer wat meer moet focussen.

5. Wees flexibel en betrokken

Of het nu gaat om het verwisselen van je prioriteiten om een last-minute taak zo snel mogelijk af te krijgen of het maken van overuren om die ene college uit de brand te helpen: met een flexibele, betrokken werkhouding laat je zien dat je openstaat voor verandering en dat je altijd het beste voor hebt met het bedrijf. Zo zal je niet alleen het vertrouwen van je werkgevers en collega’s winnen, maar ook laten zien dat je goed tegen werkdruk kan. De kans dat ze je in de toekomst meer verantwoordelijkheden zullen geven wordt dan meteen een heel stuk groter.

shutterstock_707512333

6. Durf kritiek te leveren

Blijf kijken naar wat er beter kan, zowel binnen het bedrijf als in je eigen takenpakket. Heb je het idee dat de communicatie binnen jouw team beter kan? Geef het op een vriendelijke, professionele manier aan in de teamvergadering. Zijn er bepaalde hulpmiddelen (denk aan een laptoptophouder of ergonomische stoel) waardoor jij denkt je werk beter te kunnen doen? Ook dat kun je gewoon aangeven bij HR.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn