Viking Blog

FAST TRACK: MET DEZE 5 TIPS KRIJG JIJ DIE PROMOTIE

FAST TRACK: MET DEZE 5 TIPS KRIJG JIJ DIE PROMOTIE

shutterstock_1048652996 (002Denk je dat het tijd is voor de volgende stap in je carrière? Werk je altijd hard en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Of heb je het gevoel dat je talenten niet volledig benut worden in je huidige rol? Dan is het wellicht tijd voor een promotie. Om een promotie te krijgen is goed werk leveren niet goed genoeg – daar zijn schouderklopjes en loonsverhogingen voor. Daarom leggen we vandaag uit welke factoren wel belangrijk zijn en hoe je, je volgende promotie binnensleept.

1.     Begin met waarom

Allereest moet je bij jezelf nagaan waarom je een promotie wilt. Wat is het doel van de promotie? Ontwikkel een visie voor je carrière en hoe je deze uit wilt bouwen. Let wel! Promoties maken niet gelukkiger. De populaire ‘gelukswetenschapper’ Daniel Gilbert vond namelijk in zijn onderzoek dat mensen het vaak mis hebben in hun emotionele voorspellingen. We denken gelukkig te worden van een promotie, terwijl de realiteit dan hard tegenvalt. Een andere studie heeft zelfs gevonden dat promoties voor een daling van 10% zorgen in de mentale gezondheid van mensen. Daarom is het zo belangrijk om te weten waarom je een promotie wilt. Als je niet gelukkig bent in je huidige baan, is het wellicht slimmer om een nieuwe baan te zoeken dan een promotie in hetzelfde vakgebied te beogen.

2.     kijk naar de mogelijkheden binnen je bedrijf

Als je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt waarom je een promotie wilt, is het tijd om de mogelijkheden te bekijken. Begin bij interne vacatures. Welke vacatures spreken je aan? Welke vacatures zijn er überhaupt? Maar ook een goed begrip van de bedrijfscultuur is belangrijk. Weet jij hoe het bedrijf groeit en in welk team er mogelijkheden zijn om door te groeien? Door hier een oogje op te houden, krijg je een beter beeld waar de kansen liggen. Wellicht zijn er mogelijkheden om zijwaarts te groeien en past dit veel beter bij je dan een manager rol. Ga dus bij jezelf na waar je echt het beste op je plek zit. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om goede werkrelaties met je collega’s te onderhouden. Zo bestaat de kans dat jij als eerste over een nieuwe rol hoort, simpelweg, omdat je collega het tussen neus en lippen door bij het kopieerapparaat laat vallen.

shutterstock_533579146

3.     Gedraag je als iemand die al een stapje hoger is

Veel mensen denken dat ze hun huidige baan perfect moeten uitvoeren om een promotie te bemachtigen. Dit is niet waar. Natuurlijk moet je goed werk leveren om voor een promotie in aanmerking te komen. Maar nog veel belangrijker is om te laten zien dat je de vaardigheden bezit die nodig zijn om de hogere functie te bekleden. Een fantastische verkoper maakt nog geen fantastische verkoopmanager. Zorg er dus voor dat je alle vaardigheden bezit die nodig zijn voor een manager rol (of andere functie waar je naar streeft). En pas die vaardigheden toe in je huidige rol.

4.     Stel je prestaties ten toon

Jij denkt misschien dat je toe bent aan een promotie. Maar als niemand je goede werk ziet, zul je waarschijnlijk nooit een promotie in je zak steken. Het is aan jouw om hier een schijnwerper op te plaatsen. Maak bijvoorbeeld een kort maandelijks rapport voor je manager van je presentaties. Licht hierin uit hoe jouw prestaties de algemene groei van het bedrijf ten goede komen. Zo laat je niet alleen zien wat je kunt, maar ook dat je over strategisch vermogen beschikt. Wees daarnaast behulpzaam en vriendelijk voor collega’s en bied hulp aan je collega’s wanneer zij hierom vragen. Zo laat je, je leidinggevenden zien dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Een kleine kanttekening: op een positieve manier je prestaties laten zien is een slimme zet, maar zorg niet dat dit omslaat in opschepperij.

5.     Laat je manager weten dat je een promotie wilt

Als je, jezelf onmisbaar hebt gemaakt, is het tijd om je leidinggevende te vertellen over je plannen. Ook als je nog niet direct een vacature voor ogen hebt, is het een goed idee op het gesprek aan te gaan. Samen met je manager kun je namelijk op zoek gaan naar een plan van aanpak. Een beetje aanvoelingsvermogen is hier natuurlijk wel op zijn plaats. Maar een goede manager helpt je maar al te graag om je carrière verder op weg te helpen. Wees hier heel concreet in. Vraag je manager om een realistische tijdsloop voor je promotie en vraag welke vaardigheden je nog mist. Als je manager steeds maar om de feiten heen blijft draaien (gedurende een aantal jaren), kan het tijd zijn om het heil iets verder van huis te zoeken.

Met deze vijf stappen word het een stuk makkelijker om hogerop te komen. Houd wel altijd in je achterhoofd dat promoties tijd nodig hebben en de concurrentie zwaarder wordt hoe hoger je op de carrièreladder stijgt. Geniet in de tussentijd dus vooral van je huidige rol en haal hier het maximale uit!

Wij horen graag hoe jij een promotie zou aanpakken! Laat het ons weten via Twitter op: @NL_Viking

shutterstock_1048652996 (002
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn