Viking Blog

LINKEDIN: ZO DOE JE DAT

LINKEDIN: ZO DOE JE DAT

linkedinAls er een social media kanaal is weggelegd voor professionele doeleinden is het wel LinkedIn, het netwerk dat in het leven werd geroepen om professioneel netwerken makkelijker te maken. Van vacatures tot carrière advies en thought leadership content: het is een platform waar je terecht kan voor al je vragen over het vinden van jouw droombaan. Daar komt bij dat het ook ontzettend handig is voor het laten groeien van je eigen bedrijf, maar hoe zit dat precies? In dit artikel laten we zien hoe je LinkedIn het beste kunt inzetten voor het bereiken van professioneel succes.

1.     pimp je profiel

Je LinkedIn profiel is je visitekaartje en CV ineen. Het is dé plek waarop potentiele werkgevers, klanten of partners zich kunnen laten overtuigen van je expertise en daarom jouw kans om op een zo effectief mogelijke manier te laten zien wat je te bieden hebt. Upload een professionele profielfoto, voer al je werkervaring in en zorg ervoor dat je per baan goed uitlegt wat je er hebt geleerd, schrijf een aantrekkelijk, levendig profiel (dit is het eerste wat mensen over je lezen) waar goed uit naar voren komt wat je in huis hebt, en als laatste: vraag je omgeving om aanbevelingen op je profiel achter te laten of je vaardigheden te beoordelen. Het is net als bij een product: hoe meer positieve recensies je verzamelt, hoe groter de kans dat mensen op je afkomen.

2.     durf te netwerken

Netwerken is en blijft eng, maar vanachter de computer is het wel net een stukje makkelijker. Voeg invloedrijke journalisten toe aan je netwerk, stuur mensen waarmee je zou willen samenwerken een bewonderend bericht en reageer op content dat je in je tijdlijn voorbij ziet komen. Een goed netwerk is het halve werk, en aangezien LinkedIn hiervoor is gemaakt zal niemand er vreemd van opkijken.

content

3.     plaats content

De tijd van flipboard presentaties geven om een goede indruk te maken is voorbij. Het mooie aan LinkedIn is dat het eigenlijk ook meteen een blog is. Je kunt je artikelen direct op je profiel publiceren en deze instellen zodat ook mensen buiten jouw persoonlijke netwerk ze kunnen lezen. Grijp die kans en deel je expertise met de wereld door middel van interessante interviews met werknemers, case studies van je meest succesvolle projecten en een kijkje achter de schermen van je bedrijf. LinkedIn leden houden het allermeest van inspirerende carrière verhalen, dus wees niet bang om te vertellen over de uitdagingen (en natuurlijk de daarbij horende oplossingen) die je hebt moeten aangaan om je eigen bedrijf op te kunnen zetten.

4.     volg relevante groepen

Waar anderen kunnen leren van jouw expertise, geldt dat andersom natuurlijk ook. Zorg er dus voor dat je thought leaders en influencers volgt die relevant zijn voor de industrie waarin je werkt, lid wordt van de juiste groepen en topics volgt waar je wat van kan leren. Zo blijf je dagelijks op de hoogte van het laatste industrienieuws en leer je meteen nieuwe mensen kennen waarmee je je professionele netwerk kunt uitbreiden.

5.     leer van je competitie

Ook zo fijn aan LinkedIn: je kunt er precies op zien via welke weg andere mensen hun succes hebben bereikt. Heb je een bepaalde droombaan in gedachte? Zoek mensen met dezelfde titel op op LinkedIn om erachter te komen welke stappen ze hebben moeten nemen om die positie te bereiken. Maar onthoud: competitie is er om van te leren, niet om jezelf mee te vergelijken. Iedereen bereikt succes op zijn eigen manier en het is het allerbelangrijkst dat je op jezelf blijft vertrouwen. Gebruik het succes van anderen dus als extra motivatie. Nog een manier om van je competitie te leren (vooral wanneer je ondernemer bent of de bedrijfspagina van je werk beheert) is door te observeren hoe zij LinkedIn gebruiken voor marketing doeleinden. Wie weet op wat voor een nieuwe ideeën het je kan brengen.

Ben jij een fervent gebruiker van LinkedIn en heb je tips die wij over het hoofd hebben gezien? Laat het ons weten via Twitter op: @NL_Viking

linkedin
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn