Wat zijn de verhalen van de oprichters van ‘s werelds grootste bedrijven? Waar begonnen zij hun carrières? Wat kunnen we van hen leren?
We kennen allemaal voorbeelden van grote CEO’s. Denk aan pioniers Steve Jobs, Bill Gates of Richard Branson. Nu komen de uitvinders van alledaagse producten wellicht niet direct in je op. Want wie bedacht de paperclip? Of het plakband? Of de bureaustoel waar je nu op zit? Dit is het verhaal van D.J. de Pree, oprichter van het Amerikaanse Herman Miller, een van de meest vooraanstaande meubelproducenten ter wereld.
Geschiedenis Herman Miller
D.J. de Pree koopt in 1923 met hulp van zijn schoonvader, Herman Miller, de Michigan Star Furniture Company van zijn voormalige werkgever. Hij vernoemt het bedrijf naar zijn schoonvader, die hij enorm respecteert.
Kantoorinterieur
In de daarop volgende jaren produceert De Pree meubilair en klokken. De Grote Depressie hakt erin bij het bedrijf, maar De Pree verbreedt zijn blik en volgt het advies van de bekende designer Gilbert Rohde om nieuwe wegen in te slaan. Vanaf 1942 richt hij zich op de – dan nog nieuwe – markt van kantoorinterieur. Door met legendarische ontwerpers als George Nelson en Charles en Ray Eames te werken, produceert hij meubelstukken die later de klassiekers van het industrieel ontwerpen zullen worden.
In de decennia die volgen werkt het bedrijf Herman Miller met de meest vooraanstaande ontwerpers ter wereld. In 1969 treedt D.J. de Pree op 68-jarige leeftijd terug, zijn zoon Hugh neemt het stokje over. De Pree heeft het bedrijf dan 46 jaar lang gerund.
Herman Miller vandaag de dag
Vandaag de dag produceert Herman Miller naast hun klassieke stukken en nieuwe(re) ontwerpen, innovatieve producten voor de gezondheidszorg. Het is een beursgenoteerd bedrijf met productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, China, Italië en het Verenigd Koninkrijk en actief in meer dan 100 landen.
Inspirerend aan het levensverhaal van De Pree
- Sta open voor advies van anderen
- Durf nieuwe wegen in te slaan
- Ken je klassiekers: veel van hun oudste modellen worden nog steeds gemaakt