Viking Blog

Leren van de grootste CEO’s: D.J. de Pree van Herman Miller

Leren van de grootste CEO’s: D.J. de Pree van Herman Miller

Succesvol zijn in je werk is voor veel van ons een wens. Of je nu een ondernemer met personeel bent, binnen een afdeling je rol vervult of als zelfstandige vanuit huis werkt. De definitie van succes is voor iedereen anders. Misschien werk je vanuit je idealen aan een non-profit project. Wellicht heb je de ambitie om de grootste speler binnen je vakgebied te worden.

Wat zijn de verhalen van de oprichters van ‘s werelds grootste bedrijven? Waar begonnen zij hun carrières? Wat kunnen we van hen leren?

We kennen allemaal voorbeelden van grote CEO’s. Denk aan pioniers Steve Jobs, Bill Gates of Richard Branson. Nu komen de uitvinders van alledaagse producten wellicht niet direct in je op. Want wie bedacht de paperclip? Of het plakband? Of de bureaustoel waar je nu op zit? Dit is het verhaal van D.J. de Pree, oprichter van het Amerikaanse Herman Miller, een van de meest vooraanstaande meubelproducenten ter wereld.

Geschiedenis Herman Miller

D.J. de Pree koopt in 1923 met hulp van zijn schoonvader, Herman Miller, de Michigan Star Furniture Company van zijn voormalige werkgever. Hij vernoemt het bedrijf naar zijn schoonvader, die hij enorm respecteert.Herman Miller

Kantoorinterieur

In de daarop volgende jaren produceert De Pree meubilair en klokken. De Grote Depressie hakt erin bij het bedrijf, maar De Pree verbreedt zijn blik en volgt het advies van de bekende designer Gilbert Rohde om nieuwe wegen in te slaan. Vanaf 1942 richt hij zich op de – dan nog nieuwe – markt van kantoorinterieur. Door met legendarische ontwerpers als George Nelson en Charles en Ray Eames te werken, produceert hij meubelstukken die later de klassiekers van het industrieel ontwerpen zullen worden.

In de decennia die volgen werkt het bedrijf Herman Miller met de meest vooraanstaande ontwerpers ter wereld. In 1969 treedt D.J. de Pree op 68-jarige leeftijd terug, zijn zoon Hugh neemt het stokje over. De Pree heeft het bedrijf dan 46 jaar lang gerund.

Herman Miller vandaag de dag

Vandaag de dag produceert Herman Miller naast hun klassieke stukken en nieuwe(re) ontwerpen, innovatieve producten voor de gezondheidszorg. Het is een beursgenoteerd bedrijf met productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, China, Italië en het Verenigd Koninkrijk en actief in meer dan 100 landen.

Inspirerend aan het levensverhaal van De Pree

  1. Sta open voor  advies van anderen
  2. Durf nieuwe wegen in te slaan
  3. Ken je klassiekers: veel van hun oudste modellen worden nog steeds gemaakt

Tags:, ,
D.J. de Pree Hij vernoemt het bedrijf naar zijn schoonvader, die hij enorm respecteert.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn