Viking Blog

Leer van de grootste CEO’s: Steve Jobs

Leer van de grootste CEO’s: Steve Jobs

Succesvol zijn in je werk is voor veel van ons een wens. Of je nu een ondernemer met personeel bent, binnen een afdeling je rol vervult of als zelfstandige vanuit huis werkt. De definitie van succes is voor iedereen anders. Misschien werk je vanuit je idealen aan een non-profit project. Wellicht heb je de ambitie om de grootste speler binnen je vakgebied te worden.

Wat zijn de verhalen van de oprichters van ‘s werelds grootste bedrijven? Waar begonnen zij hun carrières? Wat kunnen we van hen leren? Eerste in deze reeks: geestelijk vader van Apple, Steve Jobs.

Steve_Jobs__2019365c
Hoewel hij alweer drie jaar geleden overleed, blijft het leven en werk van Steve Jobs tot de verbeelding spreken. Volgens de verhalen geen makkelijke man, maar wel absoluut een inspirerende persoonlijkheid.
Een beroemde quote van hem is:

“Innovatie maakt het verschil tussen een leider en een volger.”

Een uitspraak die typeert hoe hij zijn bedrijven runde.

Jobs in het kort

Steve Jobs werd in 1955 geboren in San Francisco en direct na zijn geboorte geadopteerd door Paul en Clara Jobs. Hij groeide op in Mountain View, Californië. Al op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door elektronica. Nadat hij op zijn 19e bij Atari begon te werken, groeide die passie alleen maar meer.

Na diverse omzwervingen startte Jobs in 1976 met vriend Steve Wozniak (die een personal computer had ontwikkeld) het bedrijf Apple. Na aanvankelijke grote successen verkeerde Apple in 1984 in zwaar weer en Steve Jobs werd het jaar erop gevraagd het bedrijf te verlaten. Hij zat niet bij de pakken neer en startte het ICT bedrijf NeXT. Na tegenvallende verkoopresultaten op het gebied van computers, ging hij van de hardware over op het ontwikkelen van software. En daarin was hij behoorlijk succesvol. Hij verwierf o.a. belangen in filmstudio Pixar, die met Toy Story de eerste volledig computer-geanimeerde film uitbracht.

In 1997 riep het noodlijdende Apple zijn hulp in en keerde hij terug bij het bedrijf. Met de komst van de zeer succesvolle iMac in 1998 maakte hij Apple weer gezond. Het grote succes volgde in 2001 met de lancering van de iPod en de iTunes store en kreeg een vervolg met de iPhone en iPad. Hij overleed in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Geen happy end voor de vlijmscherpe Jobs, die de wereld zoveel bijzondere innovaties bracht.

Wijze lessen

Wat leert Steve Jobs ons?

  • Het kan lonen om tegen de stroom in te zwemmen. Durf anders te zijn.
  • Innoveer en anticipeer. Ontwikkel niet wat je klanten nu willen. Tegen de tijd dat je het realiseert, willen ze alweer iets anders.
  • Geef niet op. Zijn carrière kende diepe dalen en niet alles wat hij aanpakte veranderde in goud. Het feit dat hij doorzette en nieuwe paden insloeg, leidde tot zijn grootste successen.

Zie deze speech van Jobs voor meer inspiratie!

Tags:, ,
jobs Innovatie maakt het verschil tussen een leider en een volger.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn