Viking Blog

Koffie op kantoor, is dat wel zo gezond?

Koffie op kantoor, is dat wel zo gezond?

Koffie en werk zijn voor de meeste mensen onlosmakelijk met  elkaar verbonden. De koffieautomaat zien we vaak eerder dan ons eigen bureau en gedurende de dag blijft het zwarte goud de brandstof die de arbeidsmotor draaiende houdt. Gek genoeg staan we maar weinig stil bij dit blijkbaar enorm belangrijke element in ons dagelijkse leven.

Nederland koffieland

Wist je dat Nederlanders wereldkampioen koffieleuten zijn? Met gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken we meer koffie dan welk land ter wereld ook, zo bleek uit onderzoek naar de koffieconsumptie. Opvallend is ook dat Europeanen in het algemeen veel koffie drinken. In de top 10 zijn vooral Europese landen te vinden, terwijl Amerika pas op de 16e plek te zien is.

Hoeveel koffie is gezond?

Leuk dat we weer eens ergens wereldkampioen in zijn, maar is dat wel zo goed voor onze gezondheid? Zoals met eigenlijk geldt eigenlijk vooral dat de mate waarin je koffie drinkt belangrijk is. Je kunt gerust tot vier koppen koffie per dag drinken zonder dat dit negatieve gevolgen heeft. Sterker nog, in deze hoeveelheden is koffie bevorderlijk voor de gezondheid. Zo loop je minder kans op huidkanker, diabetes en hartproblemen.

Koffie op kantoor

coffemachineKoffie wordt vooral gezien als oppepper tijdens de werkdag. Die functie heeft het absoluut, maar dan is het wel belangrijk dat je koffie op de juiste momenten drinkt. Het gaat er daarbij om dat je koffie drinkt op de momenten dat je natuurlijke energieniveau wat lager is. In onderzoek wordt dit gemeten aan de hand van het cortisolniveau in het bloed.

Het beste moment voor koffie

Opmerkelijk is dit niveau tussen 08:00 en 09:00 uur ’s ochtends juist van nature al hoog en zou je de dag dus helemaal niet met koffie moeten beginnen! Ook tijdens de lunch tussen 12:00 en 13:00 is koffie juist helemaal niet effectief en hetzelfde geldt voor het einde van de werkdag tussen 17:30 en 18:30. Kies op die tijdstippen  dus voor een kop thee of glas water en bewaar je bakkie troost voor de momenten dat je het echt nodig hebt!

Tags:, ,
coffee
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn