Viking Blog

Ken jij deze gevaren op je smartphone?

Ken jij deze gevaren op je smartphone?

Geen ondernemer die nog zonder zijn smartphone kan. Het is een van de grootste zegeningen van onze tijd, maar helaas ook een die met gevaren komt. Want waar we voorheen vooral bang waren voor hackers en virussen op onze pc’s en laptops, verschuift dat probleem ook steeds meer naar de smartphone. Maar welke gevaren zijn er eigenlijk en hoe kun je je hier tegen wapenen?

Eerst de basics

Het lijkt een open deur, maar het is verrassend hoeveel mensen hun smartphone niet beveiligen met een pincode. Het lijkt wat onhandig om deze elke keer dat je je telefoon pakt in te moeten voeren, maar het bespaart je veel ellende wanneer deze gestolen wordt. Ook hebben veel smartphone tegenwoordig de mogelijkheid om deze bij diefstal op afstand te vergrendelen, te wissen en te volgen. Zorg dat je dit zo snel mogelijk instelt wanneer je een nieuw toestel in gebruik neemt.

Pas op met openbare netwerken

free-wifiDe databundel van je abonnement is vaak een zorgenkindje, want voor je het weet ben je weer door je maandelijkse MB’s heen. Het ligt daarom voor de hand zoveel mogelijk gebruik te maken van WiFi-netwerken waar dit kan. Pas hierbij wel op met waarvoor je je smartphone hier gebruikt. Tijdens het internetbankieren kan er op zo’n net werk makkelijk meegekeken worden. Lees dit artikel over openbare netwerken eens en je zult verrast zijn over wat er allemaal mogelijk is.

Wees kritisch op je apps

Voor elk menselijk probleem is er ondertussen wel een app bedacht die het leven makkelijker maakt. Maar er zijn ook apps die minder nobele bedoelingen hebben. Ongemerkt kunnen deze malware installeren en je zo wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie achterhalen. Wees daarom selectief in de apps die je installeert, controleer de betrouwbaarheid door reviews te lezen en wees je ervan bewust welke rechten je de app allemaal geeft.

De balans tussen werk en privé

Werknemers gebruiken hun eigen telefoon voor zakelijke doeleinden en op een smartphone van de zaak worden vaak juist ook weer privézaken geregeld. De grens tussen beide werelden vervaagt hiermee, wat niet altijd even bevorderlijk is voor gevoelige bedrijfsinformatie. Zorg daarom voor een helder beleid op dit vlak, zodat er geen onduidelijkheid bestaat over wat er wel en niet kan op toestellen die zakelijk gebruikt worden.

Tags:, ,
Smartphone_veiligheid Maar er zijn ook apps die minder nobele bedoelingen hebben.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn