Viking Blog

Kantoorbacteriën – Wat huist zich op je bureau?

Kantoorbacteriën – Wat huist zich op je bureau?

Ziektes liggen op de loer tijdens het winterseizoen. Vooral op kantoor is het erg makkelijk om een verkoudheid op te lopen. Soms kunnen we het gewoon niet ontwijken, maar er zijn een aantal maatregelen die we kunnen nemen om het gesnotter dit jaar te voorkomen.

Houd gedeelde keukens en vergaderzalen zo schoon mogelijk. Uit onderzoek is gebleken dat virussen vooral erg lang in leven blijven op deurknoppen en het aanrecht, maar ook alledaagse voorwerpen op je bureau. Wij hebben daarom besloten een experimentje uit te voeren om te kijken met wat voor soort bacteriën we dagelijks werken.

We hebben daarom uitstrijkjes gemaakt van alle gemeenschappelijke ruimtes waar wij dagelijks mee in contact komen. De resultaten waren zowel fascinerend als walgelijk! Kijk hier hoe we te werk gingen in het creëren van micro-organismen en wat we gevonden hebben:

De methode

Met behulp van een laboratoriumtechnicus hebben we een aantal petrischaaltjes aangeschaft. Dit zijn kleine plastic schaaltjes met deksels en zijn gevuld met agar – een voedende gelei die gebruikt wordt om micro-organismen zoals bacteriën in te laten groeien.

Vervolgens verzamelden we de volgende materialen:

 • Wattenstaafjes
 • Alcoholdoekjes
 • Plakband
 • Antibacteriële zeep

Petrischaaltjes

Het plan was om uitstrijkjes te nemen van de plekken op kantoor waar de meeste werknemers dagelijks mee in aanraking komen. Wij vonden de volgende plekken het meest interessant:

 • Waterkoker
 • Computermuis
 • Scanner
 • Toetsenbord
 • Bureau

Bacterien

 • Schoongemaakte muis
 • Deurknop in de gang
 • Mondstuk telefoon
 • Gekauwde pen
 • Gekauwd potlood

Uitstrijkjes

Vervolgens lieten we de bacteriën groeien op de agar in petrischaaltjes, labelden de schaaltjes en lieten deze voor een aantal dagen in een warme omgeving broeien. Ondertussen hielden we de schaaltjes in het oog om zo de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Voor de inenting van de schaaltjes werden gesteriliseerde wattenschaafjes over de ‘vieze’ plekken gewreven en vervolgens voorzichtig in een zigzagpatroon door de agar heen gehaald.

http://giphy.com/gifs/l0O9y5jkj10AR7kU8

http://giphy.com/gifs/xTiTnuTQwCLCon9ZbW

Het was belangrijk om de wattenstaafjes van tevoren te steriliseren met alcohol, zodat het makkelijker is om te concluderen dat de enige bacteriën van het oppervlak komen (en niet van het wattenstaafje zelf).

Vervolgens lieten we de schaaltjes voor vijf dagen in een kartonnen doos met gaatjes op een warme plek achter. De doos was gelabeld zodat niemand hem zou openen of weggooien.

Let op: het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om contaminatie tegen te gaan. Het deksel van elk petrischaaltje werd tijdelijk geopend en gesloten, gelabeld en getapet zodra het was ingeënt. Was ook je handen na elke inenting om contaminatie te voorkomen of iets op je huid te krijgen.

De resultaten

Na vijf dagen waren de bacteriën al enorm gegroeid. Gezien dit de eerste keer was dat ons team zo’n experiment deed sinds onze schooltijd, waren we allemaal erg blij met de resultaten. We waren ook geshockeerd door de resultaten, aangezien deze aangaven dat onze meest gebruikte kantoorartikelen erg veel bacteriën bevatten.

Muis

De bacteriën op de schoongemaakte muis maakten de minste groei door. Dit liet dus zien hoe belangrijk het is om je artikelen regelmatig schoon te maken – vooral als iemand op kantoor ziek is.

Muis Schoongemaakte muis

Bureau

De proef op het bureau liet de meeste bacteriën zien. Volgens een klinische microbioloog uit Noord-Ierland ‘’komt dit waarschijnlijk doordat het bureau met zoveel verschillende dingen in contact komt’’. De ‘trend’ om aan je bureau te eten is ook deels verantwoordelijk voor de micro-organismen op dit schaaltje.

Bureau Scanner

Scanner

Het experiment liet ook zien dat de scanner veel viezer was dan we van tevoren hadden verwacht. Wij concludeerden dat dit waarschijnlijk kwam doordat hij door iedereen wordt gebruikt, maar niemand de taak heeft om hem schoon te maken. Vanaf vandaag zorgen we dat dit vaker gebeurt!

Waterkoker

Onze waterkoker liet een interessante en unieke groei zien die er iets anders uitziet dan de andere proefjes. Dit komt simpelweg doordat hij warmer is dan de andere oppervlaktes op kantoor.

Waterkoker Deur

Deur

De deur komt misschien minder als een verrassing, hoewel de groei niet zo groot is als in andere schaaltjes. Dit komt waarschijnlijk doordat deze elke dag door de schoonmakers wordt schoongemaakt. De groei die we wel op het schaaltje zien, is dus alleen maar van de aanrakingen in één dag. Dus zelfs als een object is schoongemaakt, komt er nog steeds vuil vanaf!

Gekauwde kantoorartikelen

Gekauwde pennen en potloden dragen erg veel bacteriën met zich mee, zelfs als deze al dagen niet gekauwd zijn. Als je je gekauwde pen vervolgens aan je collega uitleent, kan je deze dus ook ziek maken. Als de pen zelf besmet is, besmet je jezelf dus direct door hem in je mond te stoppen – jakkie!

Potlood Pen

Telefoon en toetsenbord

Het gebrek aan ontwikkeling van de uitstrijkjes van de telefoon en toetsenbord verbaasde ons erg. Dit kan komen doordat de oppervlaktes schoner waren dan verwacht (hoewel, ooit wel eens het vuil onder de toetsen bekeken?!).

Misschien hebben we de alcohol niet goed laten intrekken, waardoor we veel bacteriën hebben laten gaan. Het ziet er nog steeds bijzonder smerig uit!

Telefoon Toetsenbord

De meeste oppervlaktes en artikelen op kantoor waren erg vies en moeten regelmatiger schoongemaakt worden. We moeten natuurlijk wel onthouden dat micro-organismen zoals bacteriën overal opduiken. Hierdoor is het onrealistisch en onnodig om altijd steriel te zijn, aangezien we elke dag miljarden bacteriën om ons heen hebben. Volgens de microbioloog heeft de temperatuur ook een grote invloed op de groei van bacteriën. ‘’Warme en vochtige oppervlaktes zorgen ervoor dat bacteriën in een aantal uur exponentieel kunnen groeien.’’

Veel van de bacteriën die we gevonden hebben zullen je geen kwaad doen, maar we dachten dat het interessant zou zijn om na te denken over de oppervlaktes en artikelen op kantoor die je kunnen besmetten. De microbioloog uit Noord-Ierland gaf het volgende mee: ‘’Was je handen met zeep en water en zorg ervoor dat je je werkomgeving regelmatig schoonmaakt’’, maar dit spreekt natuurlijk voor zich.

Waar denk je dat de meeste bacteriën op jouw kantoor zich huizen? Doen jullie er iets aan om te zorgen dat ziektes tot een minimum beperkt worden? Laat het ons weten via ons Twitter-kanaal @NL_Viking.

Petrischaaltjes Warme en vochtige oppervlaktes zorgen ervoor dat bacteriën in een aantal uur exponentieel kunnen groeien.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn