Viking Blog

Jaarlijkse kerstborrel do’s en don’ts

Jaarlijkse kerstborrel do’s en don’ts

Het einde van het jaar nadert en dus komen de afsluitende feestjes er ook weer aan. De kerstborrel is een informeel moment om bij te praten met teamleden of relaties. Voor veel mensen betekent het echter hard werken. Want waar praat je over en waarover juist niet? Hoeveel kun je met goed fatsoen eten en drinken tijdens zo’n borrel? En wat trek je aan? Of je nu een borrel bijwoont van je eigen kantoor of dat je naar een extern feestje gaat, een goede voorbereiding kan geen kwaad. Daarom hieronder alvast een aantal tips.

Zie de borrel niet als een netwerkmoment

Het is altijd belangrijk om een goede indruk achter te laten, maar dit is niet het moment om acquisitie te plegen of om werkafspraken te forceren. Richt je op het versterken van relaties, niet op het winnen van zieltjes.

Kleed je representatief

Dit algemene advies hangt natuurlijk af van de setting. Is iedereen in zijn of haar casual tenue? Dan is een (mantel)pak natuurlijk niet de beste keuze. Maar onthoud: kleed je liever over- dan underdressed.

Neem een presentje mee voor de gastheer of –vrouw

Het is de tijd van het geven dus neem een flesje wijn of wat lekkers mee. Ben je zelf de gastheer dan waardeer je dat vast ook. Betreft het een borrel van je eigen werk, dan is een presentje meenemen geen must natuurlijk.

Zorg voor een prettig gesprek

‘Waar moet ik toch over praten?’ Een veelgehoorde opmerking waar het bedrijfsborrels aangaat. Hoewel het ene gesprek het andere niet is, gaat een aantal algemeenheden zeker op. Wanneer je de gesprekjes luchtig houdt en te veel werkinhoudelijke praat vermijdt, komt dat de sfeer ten goede. Neem extra de tijd voor je collega, medewerker of relatie. Zo ontstaan er gesprekken die je normaal gesproken niet voert.

Drink met mate

Een voor de hand liggende tip, die alleen vaak genoeg in de wind wordt geslagen. Beschouw deze borrel niet als vrije tijd, maar als werkverwant en matig je drankgebruik. Aangeschoten of dronken raken komt niet best over en kan je nog lang achtervolgen. Het is dus een slimme zet om tijdig op een frisje over te stappen.

kerstborrel

Ga niet met een lege maag

Zo voorkom je extreem snaaigedrag en het maakt dat je beter tegen een drankje kan. De werkborrel is een goed moment om bij te kletsen, niet om in stilte de hapjestafel leeg te eten.

Blijf niet te lang

Hoe gezellig het ook is, weet wanneer het tijd is om op te stappen. Een goede timing is een van de belangrijkste zaken bij relatie- of werkborrels. Blijf niet te kort, maar bovenal niet te lang. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt met een fris hoofd en vrij van onbezonnen gedrag, weet je dat je na de feestdagen weer met een gerust hart aan de slag kunt.

Maak plezier

Dit lijkt misschien in tegenspraak met de regels hierboven, maar zie de borrel ook gewoon als een gezellige aangelegenheid. Maak er een leuke avond van!

Tags:,
kerstborrel Of je nu een borrel bijwoont van je eigen kantoor of dat je naar een extern feestje gaat, een goede voorbereiding kan geen kwaad.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn