Viking Blog

Huisdieren op kantoor

Huisdieren op kantoor

Kun je Loebas maar niet achterlaten als je richting werk vertrekt en hij je met die ontroerend vragende ogen nastaart vanachter het raam? Of gaat je hamster onrustig rondjes draaien zodra je je aktetas pakt? Met een ontheemd gevoel ga je de deur uit richting werk. Eenmaal aangekomen op werk denk je nergens anders meer aan dan je huisdier dat eenzaam thuiszit. Je bent waarschijnlijk niet alleen. Want Nederland huist ca. 33,4 miljoen huisdieren en het percentage gezinnen met een huisdier ligt rond de 59%.

Waarom breng je hem niet mee naar kantoor? In Nederland word je dan raar aangekeken. Maar in Amerika begint het concept aan populariteit te winnen. Op 24 Juni is het daar “Take Your Dog To Work Day” en 17% van de bedrijven die meedoen vinden het niet erg als een huisdier dagelijks meegaat naar kantoor.

Jij als dierenvriend, die Loebas liever altijd aan je zijde hebt, kan op jouw werk een lans breken voor huisdieren op kantoor. Maar hoe dan? Wij geven je tips!

De voordelen van huisdieren op kantoor

Deskundigen claimen dat huisdieren vele voordelen hebben voor hun baasjes en omgeving. Of het nou een hond, kat, goudvis of kanarie is. Zo concludeert een wetenschappelijk onderzoek dat door de interactie met huisdieren (vooral honden en katten) de hartslag en motoriek verbetert, de bloedruk daalt en het de algehele geestelijke capaciteiten ten goede komt.

Hond op kantoor

Specialisten zijn het eens over het kalmerende effect dat huisdieren op een kantoor kunnen hebben. De aanwezigheid van huisdieren verlaagt volgens 85% van de deskundigen het stresslevel op kantoor. En dat is ook maar al te goed voor te stellen als je Loebas ten alle tijden kunt aaien of een blokje met hem omgaat tijdens je lunchpauze. 84% van de deskundigen zijn het erover eens dat huisdieren de sfeer op een werkplek ten goede komen en dat collega’s door hun aanwezigheid socialer reageren op elkaar. Verder blijkt dat verzuim omlaag gaat en dat huisdiereigenaren meer geneigd zijn tot later door te werken wanneer hun dierenmaatje aanwezig is. Ook zeker niet onbelangrijk: huisdieren verhogen de concentratie en productiviteit van een kantoor (41% van de specialisten). Al met al genoeg reden voor HR om die dieren toe te laten!

Werkgever en collega’s

Het is wettelijk niet verboden om je huisdier mee te nemen naar je werkplek (met een paar uitzonderingen). Toch is het belangrijk om de bedrijfsregels, maar ook zeker de collectieve mening te checken voordat je het initiatief van de grond probeert te krijgen.

Als er niks over huisdieren in het regelement van je bedrijf staat, ga dan in gesprek met je werkgever om het idee te valideren. Maar je moet ook de steun van je collega’s hebben natuurlijk. Sommigen kunnen allergisch of fobisch zijn. Of ze zijn in het geheel tegen het idee van dieren op de werkplek. Misschien maken ze zich zorgen over onproductiviteit, vieze luchtjes of lawaai. In veel gevallen kun je gesprek gaan met deze collega’s waarin je de voordelen van huisdieren op kantoor presenteert en ze geruststelt met huisregels die eventuele negatieve situaties de baas zijn.

Krijg het voor elkaar!

Draag dus de bovengenoemde argumenten aan wanneer je het idee presenteert. Zowel aan je werkgever als je collega’s. Wees ook niet bang om compromissen te sluiten. Bijvoorbeeld door de huisdieren te beperken tot een bepaalde ruimte, of een bepaalde dag van de week. Vraag dus om de mening van je collega’s. In persoon, of organiseer een stemming waarin iedereen (al dan niet anoniem) kan stemmen. Bijvoorbeeld via kaartjes.

Maar kom echt goed voorbereid door alvast huisregels op te stellen. En communiceer die ook zodra je het idee aandraagt. Dit kan eventuele tegenstanders geruststellen.

Hier alvast een lijstje om je op weg te helpen:

o   Welke huisdieren zijn toegestaan

o   Alleen zindelijke huisdieren

o   Alleen gevaccineerde huisdieren

o   Geen zieke huisdieren

o   Ten alle tijden ligt de verantwoordelijkheid bij het baasje

o   Bij overlast moet het huisdier naar buiten of naar een andere ruimte

o   Laat het huisdier uit tijdens lunchpauze

o   Ruim achter je huisdier op (denk aan haren)

o   Desinfecteer handen na contact met het huisdier

o   Neem noodzakelijke benodigdheden mee (voer, kattenbak, drinkbak etc.)

Laat de huisdiereigenaren de regels ondertekenen om onduidelijkheid te voorkomen. Doe dit ook met een document van goedkeuring voor de rest van je collega’s.

Als het goed is komt het hier niet van, maar ‘better be safe than sorry’: zorg ervoor dat de huisdiereigenaren een aansprakelijkheidsverzekering hebben voor eventuele schade aan materiaal en lichamelijk letsel.

Hond op kantoor

Alles bij elkaar kunnen huisdieren op kantoor vele voordelen hebben. Voor jou, voor je collega’s en bedrijf en natuurlijk voor je huisdier! Maar ga goed voorbereid te werk en neem ieders wil in overweging.

Wat vind jij van huisdieren op kantoor? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

De interactie met huisdieren verbetert de hartslag en motoriek, laat de bloedruk dalen en komt de algehele geestelijke capaciteiten ten goede.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn