Viking Blog

Neem je hond eens mee naar het werk

Neem je hond eens mee naar het werk

Liever een hond op het werk, dan bij thuiskomst in de pot! Heus, je hond meenemen naar het werk is zo’n gek idee nog niet. Het is bewezen dat het stressverlagend werkt en de collegialiteit vergroot. Waarom gebeurt het dan zo weinig in Nederland?

Nederlanders en huisdieren

Het is opvallend dat hoewel wij Nederlanders fervent huisdierenbezitters zijn, we onze geliefde viervoeter toch elke dag weer vrolijk gedag zwaaien bij de voordeur. De uitlaatservice haalt de hond overdag op voor een wandeling en ’s avonds kruipen we gezellig met de hond op de bank. De hond meenemen naar kantoor? Dat komt niet in ons op.

De reden dat zo weinig mensen hun huisdieren meenemen naar het werk, lijkt vooral te zitten in de obstakels die we ervaren. We zijn bang om onze collega’s ermee te belasten en werkgevers zien vooral de risico’s. Leidt de hond niet te veel af? Wat als een werknemer gebeten wordt? Een bedrijf is dynamisch: wat doe je als er afspraken gemaakt zijn over de hond en een week later begint een nieuwe werknemer die allergisch is voor honden? Of niet te vergeten bang?

office-dog

Voordelen

Toegegeven, er zijn enkele praktische obstakels te overwinnen, maar de voordelen wegen daar zeker tegen op. Voor de werkgever is een hond een welkome aanvulling op zijn team, omdat de viervoeter zorgt voor minder stress en de loyaliteit onder medewerkers verhoogt. Voor collega’s is een hond gezellig en zorgt hij voor meer sfeer op de werkvloer. Voor de hondenbezitter zelf zijn er eigenlijk alleen maar voordelen. Jouw trouwe vriend is de hele dag bij je en je bespaart het geld voor de uitlaatservice. Je moet in de pauze wel zelf een blokje om, maar dat is gezond.

Nadelen

Terug naar de nadelen dan. Wat te doen als collega’s erop tegen zijn? Bang of allergisch zijn? Dan zit er maar een ding op. Laat de hond thuis. Een ‘kantoorhond’ werkt alleen als iedereen het ermee eens is. Iets wat makkelijker gaat binnen een klein bedrijf of wanneer de huisregels hondvriendelijk zijn. Google heeft bijvoorbeeld het mogen meenemen van een hond zelfs in hun beleid opgenomen. Uiteindelijk valt of staat een goede werksfeer met consensus over wel of geen huisdieren op de werkvloer toestaan.

Tips:

  1. Heb je een eigen bedrijf? Neem een kopje ‘Huisdieren op het werk’ op in je huisregels. Zo weet je personeel waar het aan toe is.
  2. Ben je hondenbezitter en zou je je hond graag mee willen nemen? Stem dit vooraf goed af en zet afspraken op papier.
  3. Zijn medewerkers bang of allergisch? Dan gaat het feest niet door. Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om hun werk goed te kunnen doen. Daar heb je je als werkgever, maar ook als collega, aan te conformeren.
  4. De hondenbezitter betaalt. Dat geldt voor voer, attributen, maar ook voor eventuele schade. Dus als Benno de snoeren doorknaagt of een hap uit je bureaustoel neemt; ‘you’re the one to blame’. Nu maar hopen op die verhoogde loyaliteit van collega’s dus.
  5. Las een proefweek in en neem daarna de beslissing. Wel zo fair.

 

Tags:, ,
depressed dog rests on files model released. Image shot 2006. Exact date unknown. De hond meenemen naar kantoor? Dat komt niet in ons op.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn