Viking Blog

Hoe onderhandel je een salarisverhoging?

Hoe onderhandel je een salarisverhoging?

In 2016 was 68% van de Nederlanders ontevreden over hun salaris (bron). Het is dan ook niet verrassend dat 53% van de Nederlanders ook binnen een jaar een nieuwe baan hoopte te vinden. Bij de overstap naar een nieuwe baan is het vaak logisch om een beter salaris te onderhandelen. Veel mensen zullen dus de hoop hebben dat een andere baan ook een beter salaris oplevert.

Echter, 60% van de Nederlanders is wel degelijk tevreden met het totaalplaatje van hun baan. Vooral over hun collega’s zijn Nederlandse werknemers vaak erg te spreken. Het is dan ook zonde om bij ontevredenheid over je salaris direct naar een nieuwe baan te gaan zoeken, zonder eerst verbetering binnen je huidige baan te zoeken.

loon

Het goede moment

Bij sommige banen zijn er vaste besprekingen waarbij je over je salaris kunt beginnen, zoals een beoordelingsgesprek. Een positieve beoordeling is in dat geval een goede aanleiding om een onderhandeling te starten. Als deze er niet zijn, kun je alsnog je werkgever benaderen voor een onderhandeling. Zorg echter wel dat je in dat geval goed voorbereid bent. Een vraag voor salarisverhoging kan niet alleen voortkomen uit onvrede over je huidige salaris. Maar als je bijvoorbeeld al tijden boven verwachtingen presteert, of je marktconform eigenlijk te weinig betaalt krijgt, of bijvoorbeeld ondertussen een ander baanomschrijving hebt gekregen, heb je al een goede basis voor onderhandelingen.

De voorbereiding

Laat in je gesprek merken dat je goed nagedacht hebt over deze stap. Zorg dus dat je laat zien wat je in de afgelopen periode allemaal bereikt hebt, en hoe je die lijn door hoopt te zetten. Met deze punten, in combinatie met onderzoek naar je marktwaarde, kun je dan je minimumsalaris bepalen. Bij de onderhandeling kun je dan iets boven dit bedrag gaan zitten, zodat er nog ruimte voor onderhandeling is. Dit hogere startbedrag moet je kunnen verantwoorden, dus maak het niet te bont.

Daarnaast moet je er goed over nadenken in welke positie je bedrijf zit. Het kan dat je veel van de financiële toestand afweet, of er juist een beetje buiten staat. Ga dus niet met een gestrekte poot salarisonderhandelingen in, want het kan best dat er achter de schermen op dat moment niet veel financiële ruimte is.

Omdat er financieel misschien niet altijd veel te regelen is in het bedrijf waarvoor je werkt, kun je in je onderhandelingen ook andere beloningen opnemen. Misschien is er op dat moment geen mogelijkheid voor een loonsverhoging, maar wel voor extra training, een bedrijfstelefoon, of extra vakantiedagen. Bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen de tevredenheid in je baan aanzienlijk verhogen, en in de toekomst zelfs weer voor mogelijkheden tot loonsverhoging leiden.

salarisverhoging

Na de onderhandeling

Het allerbelangrijkst is om de onderhandelingen zo vriendelijk mogelijk te houden. Wat er ook uit komt, je bent in gesprek met collega’s waar je dagelijks nog steeds mee om moet gaan. Ook dreigen met ontslag, of ander ultimatums stellen heeft zelden zin.

Als je werkgever echt voet bij stuk houdt, en geen van je eisen wilt inwilligen, is het belangrijk om door te vragen. Waarom kan het niet, en hoe zou je in de toekomst wel in aanmerking kunnen komen? Blijf je erbij dat je met jouw werkzaamheden wel degelijk een hoger loon zou moeten krijgen? Dan heeft het misschien toch baat om naar andere banen te gaan kijken.

Heb jij nog tips voor een salarisonderhandeling? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking

loon1 Probeer juist tot een oplossing te komen waar iedereen baat bij heeft.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn