Viking Blog

Office Hacks: Hoe muziek de productiviteit kan boosten

Office Hacks: Hoe muziek de productiviteit kan boosten

Het ziet er misschien niet zo sociaal uit, een kantoortuin waar iedereen een koptelefoon draagt. Want de functie van een open werkplek is immers dat mensen meer samenwerken en communiceren. Koptelefoons geven juist de impressie dat men niet gestoord wil worden. Het is echter niet slim om werknemers aan te spreken op het luisteren naar muziek, aangezien hier juist veel voordelen aan kleven, en veel nadelen van de kantoortuin ermee kunnen worden bestreden.

muziek luisteren

Productiviteit in de kantoortuin

Waar iedereen vroeger nog in zijn eigen hokje werkte, is de kantoortuin in de afgelopen decennia steeds populairder geworden. In die jaren is echter ook gebleken dat de kantoortuin helemaal niet zo effectief is als men ooit dacht. Een groot deel van de werkenden in een kantoortuin geeft aan het lastig te vinden om constant gestoord te worden. De concentratie, productiviteit en creativiteit leiden allemaal onder de constante afleidingen van een open werkplek.

Sommige bedrijven zullen hierdoor de stap nemen om hun kantoor weer in afgesloten plekken te verdelen. Niet iedereen heeft echter de luxe om dit soort grote veranderingen in te voeren. Voor deze groep is het verstandig om werknemers aan te moedigen toch eens in de zoveel tijd een koptelefoon op te zetten.

Door het dragen van een koptelefoon geven werknemers een duidelijk signaal af dat ze niet gestoord willen worden. Als collega’s zich ook eraan houden elkaar in dat geval niet te storen, geeft dit meteen een groter gevoel van focus. Daarnaast kan de koptelefoon erbij helpen achtergrondgeluiden uit te schakelen. Op deze manier kan de koptelefoon, ook zonder muziek, de productiviteit al bevorderen.

koptelefoon

Muziek en productiviteit

Het luisteren naar muziek via een koptelefoon heeft daarbij nog meer voordelen. Luisteren naar muziek zorgt ervoor dat er dopamine, oftewel het beloningshormoon, vrijkomt. Dit hormoon geeft ons een geluksgevoel, waardoor we sneller gaan werken. Welk genre je daarbij beluisterd, is je eigen keus.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen denken het meest productief te zijn als ze naar popmuziek luisteren. Voor sommigen kan deze muziek echter te overheersend zijn, en zijn rustigere genres beter. Over het algemeen wordt klassieke muziek als concentratie verhogend gezien, maar als je totaal niet van klassieke muziek houdt kan het natuurlijk ook averechts werken. Door verschillende genres uit te proberen kun je er voor jezelf achter komen welke genres het beste werken voor jouw productiviteit.

Een kantoortuin vol koptelefoons ziet er dus misschien niet zo gezellig uit, maar de voordelen wegen hier zeker zwaarder dan de nadelen. Werknemers kunnen hierdoor beter hun eigen grenzen duidelijk maken, waardoor de kantoortuin voor iedereen een stukje comfortabeler wordt.

Als jij je ervaring met muziek of je advies wilt delen, laat het ons dan weten via Twitter @NL_Viking.

muziek 2 De concentratie, productiviteit en creativiteit leiden allemaal onder de constante afleidingen van een open werkplek.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn