Viking Blog

Hoe kan een hobby je werk verbeteren?

Hoe kan een hobby je werk verbeteren?

Het ontwikkelen van vaardigheden die goed zijn voor je werk hoef je niet per se te zoeken in trainingen of cursussen op kantoor die direct aan je werk gerelateerd zijn. Er zijn een hoop hobby’s en activiteiten die je in je vrije tijd kunt doen die je helpen om je werk beter te doen.

Hobby's

Je vrije tijd gebruik je vaak ter ontspanning en het loslaten van de stress van je baan. Maar hobby’s kunnen je tevens helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nuttig zijn voor je werk. Vind de juiste hobby en gebruik dit als ervaring als het aankomt op het aanpakken van aanhoudende problemen, je management skills te verbeteren of simpelweg een andere kijk op de benadering van ‘werk’ te krijgen.

Hier zijn onze top vijf hobby’s die je manier van werken kunnen versterken:

1. Leer een vreemde taal
De voordelen van het spreken van een vreemde taal stoppen niet bij je vakanties in het buitenland. Om een andere taal te leren moet je je verdiepen in de grammatica, de unieke woorden, gezegdes, etc. van een andere taal. Je traint je hersenen. Je leert nieuwe dingen en je zult zien dat je nieuwe vocabulaire je ook anders naar de wereld laat kijken. Ga je de taal ook echt aanzienlijk gebruiken dan zal je zien dat je niet alleen aan het vertalen bent in je hoofd, maar dat je ook daadwerkelijk in een andere taal gaat denken. Dit zal je helpen om zaken beter te compartimentaliseren en de focus te leggen op specifieke problemen. Dit is een vaardigheid die handig is in bijna alle facetten van werk. Van het schrijven van rapporten tot het brainstormen van nieuwe ideeën in een groep.

2. Word een sportcoach
Teamsport bevordert teamwork. En dat is een essentiële vaardigheid op kantoor. Sporten is dus geweldig, maar je zou er nog een schepje bovenop kunnen doen door een coach te worden. Door het coachen van anderen voed je je leiderschapskwaliteiten en communicatie skills. Want het geeft je de mogelijkheid om een grote groep instructies te geven. Door ze allemaal specifieke taken te geven kan je hun performance beoordelen. Het laat ook zien dat je de voor jou bekende informatie (ervaring in de sport) in stukjes kan opbreken en goed kunt uitleggen aan een nieuw publiek. En dat je een team kunt organiseren afhankelijk van hun individuele vaardigheden.

3. Speel een muziekinstrument
De tijd die het duurt om een muziekinstrument goed te bespelen, is bewijs van zelfdiscipline en task management. Het bespelen van een muziekinstrument laat zien dat je volhoudend bent en dat je een goede motoriek hebt. Het begrijpen van de compositie van muziek is niet heel anders dan het kijken naar de samenstelling van een groot project. Beide vereisen een goede kijk op de individuele taken (noten) die gedaan moeten worden. Zowel als het begrip dat het project een samenspel is met je collega’s, zakenpartners, etc. om een goed eindresultaat (lied) te leveren. Bekijk de TED-Ed video hieronder om meer te weten te komen over hoe het bespelen van muziekinstrumenten je hersenen stimuleert.

4. Creatief schrijven
Een andere activiteit die zelfdiscipline goed demonstreert, is creatief schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft (korte verhalen, haiku, novelles, etc.) het schrijfproces is zowel therapeutisch als uitdagend. Het vraagt om creativiteit en oplossingen voor problemen. Regelmatig schrijven is een goede manier om je hersenen te trainen nieuwe connecties tussen ideeën te maken. Zo is het schrijven van verhalen vanuit de derde persoon bijvoorbeeld goed om je te helpen dingen vanuit het perspectief van je doelgroep te bekijken. Hoe meer je jezelf hier in traint, des te beter je wordt om ook je eigen werk kritisch te evalueren en problemen te zien die je anders pas achteraf tegen het lijf gelopen was.

5. Doe vrijwilligerswerk
Je vrije tijd opgeven voor vrijwilligerswerk laat zien dat je een goede werkmentaliteit hebt. En dat je bereidbent om andermans behoeften voor die van jezelf te plaatsen. Het kan een lokale liefdadigheidsinstelling zijn, een studievereniging, of wat dan ook. Je tijd en energie geven aan een ander is één van de meest bevredigende activiteiten die je kan doen. Het is ook nog eens goed om te netwerken.Want als vrijwilliger ontmoet je mensen uit alle hoeken. Het is ook een perfecte oefening om de zenuwen op afstand te houden voor klantvergaderingen of het werken in nieuwe teams.

Een volle werkweek vraagt veel energie en niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd over om te besteden aan hobby’s en activiteiten die ze naast hun werk willen uitvoeren. Maar als je een beetje vrije tijd kan vrijmaken dan leer je niet alleen een nieuwe vaardigheid, maar het zal ook veranderen hoe je naar je kantoorbaan kijkt.

Welke hobby’s zijn goed van pas gekomen op jouw werk? Laat het ons op Twitter weten @NL_Viking

 

Hobby's
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn