Viking Blog

Hoe je omgaat met verschillende typen collega’s

Hoe je omgaat met verschillende typen collega’s

Het zijn de mensen met wie je bijna meer omgaat dan met je eigen partner of je gezin, maar je hebt ze niet voor het uitkiezen. Leuke collega’s zijn dan ook een waardevol iets, maar zeker geen vanzelfsprekendheid. Leer daarom de verschillende soorten collega’s herkennen en ontdek wat de beste manier is om met ieder type om te gaan. Het zal je werkdag en je carrière zeker goed doen!

1. De twijfelaar

Een type dat niet altijd goed in de groep ligt, maar helemaal terecht is dat niet altijd. Door een gebrek aan zelfvertrouwen zal deze persoon weinig initiatief tonen, wat door collega’s als onwil en luiheid kan worden opgevat. Vertrouw dit type collega eens een belangrijke taak toe en geef complimenten, je zult zien dat iemand helemaal op kan bloeien en zo een volwaardige collega wordt.Billout_Header_1

2. Haantje de voorste

Juist het tegenovergestelde van de twijfelaar en ook niet altijd populair. Deze personen trekken namelijk het liefst alles naar zich toe, waarbij er voor de rest weinig overblijft. Allergisch voor kritiek, dus zorg altijd dat je je bezwaren goed onderbouwd en direct met een alternatief komt, zodat er weinig ruimte overblijft voor gesputter.

3. De opstandeling

Vooral voor managers kan dit een lastig type zijn. Altijd tegendraads en nooit verlegen om een eigen mening die natuurlijk uitgebreid geventileerd moet worden. Het is vooral een roep om aandacht die het beste genegeerd kan worden wanneer er luidkeels om wordt gevraagd, maar op een onverwacht moment juist een heel positief effect kan hebben.

4. De lolbroek

Een televisieserie als Debiteuren Crediteuren is gemaakt rondom dit soort types, die zichzelf het toppunt van humor vinden. Vaak zorgen ze zeker voor een komische noot, maar de grens tussen onschuldige lolligheden en ongepaste opmerkingen is ze vaak niet altijd even duidelijk. Die mag dan ook best worden aangegeven wanneer deze wordt overschreden, zodat het voor iedereen leuk blijft

5. De zeurpiet

Ze komen ’s ochtends al met een pesthumeur het kantoor binnen en zijn ook de rest van de dag niet te beroerd om de stemming van een negatieve noot te voorzien. Deze figuren kunnen een slechte invloed op de werksfeer hebben en moeten dan ook tactvol aangepakt worden. Bied een luisterend oor, maar daag ze ook uit om zelf met oplossingen te komen om de neerwaartse spiraal te doorbreken.

Tags:, ,
nervigekollegen Deze figuren kunnen een slechte invloed op de werksfeer hebben.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn