Viking Blog

Is het tijd voor een carrièreswitch?

Is het tijd voor een carrièreswitch?

Al op de middelbare school maken we keuzes die later onze loopbaan zullen beïnvloeden. Wanneer je nog met je rugzakje en schriften door de gangen loopt moet je al weten welke vakken je wilt nemen, en hoe deze je toekomstige baankansen kunnen sturen. Niet iedereen zal als volwassene tevreden zijn met de carrièrekeuzes die we als tiener of aan het begin van onze loopbaan maken. In sommige gevallen is het dan ook goed om na te denken over de mogelijkheid van een carrièreswitch.

shutterstock_345961085

Hoe weet je dat een carrièreswitch de juiste keuze is?

Ook als je nog heel tevreden bent met je baan is de kans groot dat je niet elke dag staat te springen om naar je werk te gaan. Voor jezelf moet je dus nagaan of de goede dagen op je werk zwaarder wegen dan de slechte dagen, of andersom. Denk na over wat je echt belangrijk vindt aan een baan, en of die aspecten in je huidige baan aanwezig zijn.

Zijn je prioriteiten baanzekerheid, goede secundaire arbeidsvoorwaarden, een stabiel salaris en een goede balans tussen werk en vrije tijd? Of wil je best inleveren op stabiliteit en vrije tijd zolang je baan leuk genoeg is? Als je prioriteiten niet worden behaald door je huidige baan, dan is het zaak om na te gaan denken over verandering.

Een volledige carrièreswitch is echter een extreme maatregel. In sommige gevallen kun je beter binnen je carrière van werkgever en/of baan veranderen. In sommige gevallen kun je zelfs met je manager in gesprek gaan en veranderingen binnen je huidige baan maken. Opnieuw is het hier belangrijk om je prioriteiten op een rijtje te hebben. Maak een lijstje met dingen die je mist in je huidige baan, en bepaal per item of het opgelost zou kunnen worden met kleine veranderingen. Zie je binnen je huidige industrie en loopbaan geen oplossingen voor de belangrijkste problemen? Dan is een carrièreswitch waarschijnlijk de juiste beslissing.

Hoe kies je een nieuwe loopbaan?

Voor sommigen zal dit het makkelijkste deel van het proces zijn. Misschien heb je in het verleden de keuze gemaakt tussen twee loopbanen, en weet je nu meteen dat je toentertijd voor de andere keuze had moeten gaan. Maar anderen hebben wellicht geen enkel idee wat ze eigenlijk wél willen.

Gelukkig heb je nu wel meer levenservaring dan bij de keuze voor je eerste loopbaan, wat deze beslissing hopelijk wat makkelijker zal maken. Bedank welke activiteiten je leuk vindt in je huidige baan en waarom je nou precies die activiteiten leuk vindt. Houd je van het schrijven van artikelen omdat je graag onderzoek doet, of neem je graag de telefoon op omdat je goed met klanten overweg kan? Maak opnieuw een lijstje met de favoriete kernvaardigheden van je huidige baan die je misschien in een andere carrière zou kunnen verwerken. Met dit lijstje en je lijstje met prioriteiten kun je aan de slag met een brainstormsessie.

Zet zelf álle banen op een rij die een of meerdere van je vaardigheden of prioriteiten afvinken. Laat daarna eens vrienden of familie naar je lijstjes kijken, en vraag hen wat voor baan ze goed bij jou zouden vinden passen. In dit stadium zou je ook de hulp van een loopbaancoach kunnen vragen.

Als je eenmaal een lange lijst banen hebt, is het tijd voor onderzoek en het beperken van je lijst. Maak je top 10 aan banen, en doe gericht onderzoek naar deze banen. Voor welke banen heb je meer scholing nodig? Op welk salarisniveau zou je kunnen instappen? Naar aanleiding van dit soort vragen kun je beslissen naar welke banen je ook echt een realistische overstap zou kunnen maken.

shutterstock_356430776

Hoe maak je de switch?

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een nieuwe carrière, is het tijd om te gaan plannen. Voor sommige banen zul je bijvoorbeeld omscholing nodig hebben. Bekijk dus goed hoe je dit zou kunnen financieren, en of je je huidige baan (bijvoorbeeld parttime) zou kunnen voortzetten terwijl je je voorbereid op een nieuwe baan.

Praat daarnaast eens met mensen die soortgelijke carrières hebben. Zij zullen beter weten hoe het er echt aan toe gaat in je nieuwe loopbaan, en of je verwachtingen dus dicht genoeg bij de realiteit liggen. Zorg dat je in ieder geval genoeg research hebt gedaan voordat je je huidige baan opzegt, zodat je met een gerust hart aan je nieuwe carrièrepad kan beginnen!

Meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking

 

shutterstock_356430776 Hoe weet je dat een carrièreswitch de juiste keuze is?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn