Viking Blog

Het kantoor twintig jaar geleden

Het kantoor twintig jaar geleden

Highlights 1994

Wat gebeurde er allemaal in het jaar dat kantoorleverancier Viking in Venlo zijn deuren opende? Het is 1994 en Nelson Mandela wordt verkozen tot de eerste gekleurde president van Zuid-Afrika. De kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland wordt geopend. Nederland krijgt voor het eerst sinds 1918 een ‘paarse’ regering zonder een van de christelijke partijen. Marco Borsato domineert 12 weken lang de hitparade met ‘De meeste dromen zijn bedrog’ en het eerste GSM-netwerk is in 1994 in Nederland een feit.

Tijdreizen

We werken vandaag de dag veel vanuit huis, zijn onderweg online, via tablet of smartphone, en zijn praktisch altijd bereikbaar. Twintig jaar geleden zag dat er toch anders uit. We maken een tijdreisje naar de nineties; naar de kantoren van toen.

Flexplekken

office3

De kantoren van de jaren ’90 hebben flexplekken. Met mobiele ladekastjes en kluisjes voor je spullen, lege bureaus aan het eind van de dag en een flexibele instelling waar het de locatie van je werkplek betreft. Dat is een grote overgang van de jaren ’80, die in het teken staan van opgetrokken kantoorwanden en eigen hokjes. Wat op diens beurt weer een reactie is op de open kantoortuinen van de jaren ’70. In de jaren ’90 staat op (bijna) ieder bureau een heuse computer met daarop het overzichtelijke besturingsprogramma MS-DOS (totdat halverwege de jaren negentig Windows het stokje overneemt). Voor internet is er vaak een aparte PC beschikbaar.

coffeeOp kantoor

Roken op kantoor is begin jaren ’90 een prima idee. Nu is dat lastig voor te stellen aangezien op veel openbare plekken de sigaret is verbannen. In de nineties prijkt op onze bureaus gewoon een asbak en anders staat er wel eentje op de gang. Eind jaren ’90 neemt deze gewoonte rap af, al duurt het tot 2004 voordat de sigaret op kantoor officieel wordt verboden.

De koffiejuffrouw met koffiekar blijft ook achter in de roemruchte jaren negentig. ‘Wilt u suiker of melk in de koffie? Of wilt u toch liever thee?’ Tegenwoordig een kwestie van gewoon zelf inschenken.

Kantoorkleding

Na in de jaren tachtig in zwarte business suits gewerkt te hebben, gaan we in de nineties heel divers gekleed naar kantoor. De (grijze) broekpakken en blokhakschoenen met stompe neuzen voor vrouwen zijn hierbij goed vertegenwoordigd. De mannen dragen overhemden in diverse prints en variëren in hun broekkeuze van wijd uitlopende pantalons naar strakkere modellen. De kleur van het pak hoeft niet per se te matchen met overhemd of das. En de themastropdas duikt ook regelmatig op. Toch wel fijn dat de Mickey Mouse-dassen tegenwoordig weer veilig opgeborgen blijven in de kasten van menig veertigplusser.

Bellen

thema_autotelefoon3

In 1994 doet het GSM-netwerk in Nederland zijn intrede en komen er kleinere mobiele toestellen op de markt. Die zijn niet vergelijkbaar met die van nu. Het mobiele toestel van Siemens weegt met accu een kleine 3 kilo! Bellen op kantoor doen we begin jaren negentig vooral met een vaste telefoon. Die gaat van toestel met draaischijf over tot een model met ‘moderne’ druktoetsen en een display voor nummerherkenning.

Kantoormuziek

Elektronische muziek is alom aanwezig in de hitparades van de jaren negentig. Denk aan Snap!, Scooter of de Vengaboys en 2 Unlimited. Ook hiphop en rap zijn groot. Onder andere Tupac en Dr. Dre zijn immens populair. Verder domineren boy- en girlbands als de Backstreetboys en de Spice Girls de hitlijsten. Muziekgenres grunge en rock zijn geliefd. Denk aan Nirvana, Pearl Jam of nationale trots Anouk. Ook luisteren we op kantoor graag naar Marco Borsato.

spicgirls

Er is een hoop veranderd in twintig jaar tijd, maar ook veel hetzelfde gebleven. De flexplekken blijven populair, als is een eigen bureau toch wel fijn. Vaste telefoontoestellen bestaan nog steeds, maar mobiel bellen heeft de overhand. En er gaat eigenlijk niets boven een gouwe ouwe op de radio als ‘Spice up your life’ of wel?

Tags:, , ,
office3 In de nineties prijkt op onze bureaus gewoon een asbak en anders staat er wel eentje op de gang.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn