Viking Blog

Is het ‘gras’ op kantoor van onze buren groener?

Is het ‘gras’ op kantoor van onze buren groener?

Een vergelijkend warenonderzoek tussen Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

infographic

Klik op de afbeelding om de gehele infogaphic te bekijken.

In Nederland werkt 50.4% van de beroepsbevolking in een parttime functie. In Duitsland is parttime werken niet gebruikelijk; 17.5% werkt hier maar parttime. In het Verenigd Koninkrijk werken er iets meer mensen parttime, maar met 26.8% toch nog bijna de helft minder dan in Nederland. Recent onderzoek laat zien dat veel parttime werkende Europeanen juist liever een voltijd baan willen. Het enige land waar mensen graag hun parttime baan behouden is Nederland!

Parttime werkenden

Buiten de landsgrenzen

Werken buiten de landsgrenzen is niets nieuws meer, zeker niet in het Europa van vandaag. Groot-Brittannië en Duitsland zijn populaire landen bij emigrerende Nederlanders. En dat is niet zo gek, want we zijn al gewend om met deze landen samen te werken. Duitsland is namelijk onze grootste handelspartner. En het Verenigd Koninkrijk is onze grootste handelspartner buiten de Eurozone.

Reden voor ons om een vergelijkend warenonderzoek op te zetten tussen Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Om eens te kijken of het ‘gras’ op het kantoor van onze buurlanden groener is, of dat we het nog zo gek niet hebben in Nederland.

Onze Bevindingen:

Vergaderen

Je zou denken dat wij als polderend Nederland het meeste in de vergaderkamer zitten. Maar nee, volgens het CBS zitten wij maar 6.5 uur per week te vergaderen. De Engelsen houden ogenschijnlijk wel van een stevige vergadering. Met 16 uur vergaderen overtreffen ze de Duitsers (9 uur) en Nederlanders zonder probleem.

Irritaties

Niemand is immuun voor irritaties op de werkvloer. Volgens hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk zijn de grootste kantoorirritaties in Nederland:

NL

Lawaai blijkt voor alle drie de landen een heikel punt. Maar een groot verschil is te zien in flexibiliteit van werktijden. Voor Duitsers en Britten is het veel meer van belang om op tijd op kantoor te zijn. Mensen ergeren zich er echt aan als collega’s te laat binnen stappen. In Nederland zijn we meer ontspannen wat betreft de start en vertrektijden van onze collega’s.

DE & GB
Fietsen

25% van ons gaat met de fiets naar het werk. Onze buurlanden pakken liever de auto of het openbaar vervoer. Als je naar het buitenland verhuist en vasthoudt aan de fiets, weet dan dat je je bij een zeldzame groep schaart. In Duitsland fietst 9% naar hun werk en in Engeland een schamele 3%.

De lunch

Laten we ook nog even een paar regels uitwijden over de lunch. Hier in Nederland smeert het gros van ons iedere ochtend nog ons eigen bammetje. We stoppen het in een broodtrommel en nemen het mee naar kantoor. Buitenlanders die in Nederland werken vinden dit vaak vreemd. Ze zijn niet gewend om zoveel brood als ons te eten. Ze eten liever een warme maaltijd en ook gevarieerder.

Onze oosterburen houden tijdens de lunch van schnitzel, currywurst met frietjes of spaghetti. Eén op de drie Duitsers neemt eten van huis mee. De rest haalt wat uit de kantine of elders.

De Engelsen houden van een warme lunch. Daarnaast zijn sandwiches erg populair. Vergelijk dit niet met de Nederlandse broodtrommel. Bij een sandwich zit er veel meer tussen de twee sneetjes brood. Er wordt dus minder brood en meer gevarieerd gegeten.

Het gras op het kantoor van de buren lijkt toch niet altijd groener dan bij ons. Wil je nog meer vergelijkingen zien, maar ditmaal visueel weergegeven, klik dan op de volgende onderwerpen – Zwangerschapsverlof, forenzen, koffie en werkkleding – om een meer grafische vergelijking tussen de drie landen te zien.

25% van ons gaat met de fiets naar het werk. Onze buurlanden pakken liever de auto of het openbaar vervoer. Als je naar het buitenland verhuist en vasthoudt aan de fiets, weet dan dat je je bij een zeldzame groep schaart. In Duitsland fietst 9% naar hun werk en in Engeland een schamele 3%.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn