Viking Blog

Het belang van koffie!

Het belang van koffie!

Hier bij Viking begrijpen we het belang van koffie. De geur, het momentje, soms gewoonweg de noodzaak. Wat we alleen niet weten is wat koffie voor jou betekent? Daarom plaatsen we iedere maandag een interview met een koffieliefhebber. En omdat niets de waarde van het zwarte goed beter omschrijft dan wanneer je ervaart hoe het is om zonder te zitten, vragen we je naar de ‘donkere’ dagen waarop koffie absent was.

Naam: Bas Cooijmans
Werk/Functie: Ondernemer (Web Development-bedrijf)
Hoeveel kopjes koffie per dag? Het aantal kopjes per dag verschilt. Soms drink ik er ‘maar’ 3 of 4, maar het loopt ook wel eens op tot een kop of 8. Zeker als ik onderweg ben of veel afspraken op locatie heb, dan drink je toch al gauw een paar kopjes extra.

Hoe laat heb je je eerste kopje leut? Direct nadat ik opsta drink ik een cappuccino. Meestal is dat rond 9 uur / half 10, maar soms ook wat eerder of later afhankelijk van mijn agenda.

Als je je eerste kop koffie mist, hoe voel je je dan? Voor mij is de eerste kop koffie vooral een ontwaak-momentje. Rustig genieten van een cappuccino en langzaam op gang komen. Mijn ontbijt sla ik wel eens over, maar mijn kop koffie eigenlijk bijna nooit – hooguit dat ik hem onderweg neem of bij de eerste afspraak. Als ik hem mis, dan heeft dat vooral een psychisch moment: dat mijn ochtend te chaotisch was en ik niet rustig heb kunnen opstarten. Lichamelijk merk ik er eigenlijk niet zo heel veel van.

 Als je de hele dag zonder koffie zit, hoe voel je je dan? Een hele dag zonder koffie is vrij uitzonderlijk, want er is altijd wel ergens een moment of plaats waar je een kopje kunt scoren. Maar vooral als ik weinig heb geslapen, drukke en lange dagen heb en wat stress ervaar, dan kunnen een paar koppen koffie wel wat extra energie geven.

Onlangs heb ik mijn tanden laten bleken, en daarom mocht ik een aantal weken geen koffie drinken omdat dat het blekingseffect kon schaden. De eerste dagen verlangde ik wel naar een kopje, juist omdat je het niet mag. Als je langs een koffiebarretje of de Starbucks op het station loopt dan lokt de koffiegeur wel. Ook ’s avonds op de bank een kopje koffie – mijn ouders drinken dan ook altijd een paar kopjes – zat er niet in. Het is dus ook wel wat sociaals, gezellig samen een bakkie doen. Maar toch went het al vrij snel na een paar dagen, en is het niet zo moeilijk om er af te blijven. Maar die eerste kop koffie die ik na vier weken weer mocht nemen, was toch wel erg lekker!

 Kan je zonder koffie goed functioneren op je werk? Of moeten mensen om je heen dan echt vrezen? Nou, ik roep altijd dat koffie benzine voor me is, maar stiekem valt dat wel mee. Ik vind het heerlijk om tijdens een lange klus een espresso’tje naar binnen te gooien, maar het is niet dat mijn werk minder goed wordt als ik de koffie oversla. Zoals gezegd kan het wel wat extra energie geven als ik wat moe ben, maar dat heeft dan eerder andere oorzaken dan een gebrek aan koffie.

 Wat betekent koffie voor je?  Ik houd van goede en sterke koffie, en drink graag wat kopjes door de dag heen. Ik vind het leuk om nieuwe roasts te ontdekken en drink vrijwel alle mogelijke soorten: een cappuccino, latte macchiato, espresso, ristretto of gewoon een ouderwetse filterkoffie.

Het is ook vaak een sociaal moment: je biedt een klant een kopje koffie aan, of zij jou. Na een lekker etentje nog even een goede ristretto, en in de vergadering even met de kan rond om iedereen bij te schenken. En natuurlijk ’s avonds met zijn allen op de bank met een kop koffie naar het journaal kijken. Koffie verbindt en is ook regelmatig een gespreksonderwerp. Maar eerlijk is eerlijk: zonder koffie zijn er voldoende alternatieven!

 Is er nog iets wat je toe wilt voegen? Ik heb me laatst door een barista laten vertellen dat je lichaam maar één kop koffie per paar uur opneemt qua cafeïne en andere stoffen. Dus het drinken van een extra kopje, of een extra grote thermoskan, heeft helemaal geen effect. Of het waar is weet ik niet, maar ik wist het in ieder geval niet!

Ik vind het ook wel grappig dat er zó veel meningen en onderzoeken zijn over de effecten van koffie. Er zijn waslijsten van slechte effecten op het lichaam, gezondheid en de productiviteit door koffie – met zelfs zo veel nadelen dat je eigenlijk geen koffie meer zou durven drinken. Aan de andere kant zijn er ook veel artikelen waarin er juist gezegd wordt dat koffie veel positieve effecten kan hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Kortom, niemand weet precies wat koffie nu écht voor effect heeft. Mijn tip is dan ook om er gewoon lekker van te genieten, zonder er al te veel over na te denken!

 

Foto van Bas Cooijmans Mijn ontbijt sla ik wel eens over, maar mijn kop koffie eigenlijk bijna nooit.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn