Viking Blog

Hoe zorg je dat je hersenen in topvorm zijn?

Hoe zorg je dat je hersenen in topvorm zijn?

We hebben er allemaal weleens last van. Het ene moment ben je ervan overtuigd dat je geheugen in tiptop conditie is, en het volgende moment kun je totaal niet op de naam van je collega komen. Het liefst zouden we er natuurlijk voor zorgen dat onze hersenen altijd in topvorm zijn, maar dat blijkt niet altijd even makkelijk.

braintraining

“Braintraining”

Er zijn enorm veel verschillende vormen van “braintraining” te vinden. Dit zijn allerlei verschillende soorten puzzels, die je brein scherp kunnen houden. Zo zou je er met bijvoorbeeld sudoku’s voor kunnen zorgen dat je brein in vorm blijft. Mensen die regelmatig sudoku’s doen, zullen inderdaad merken dat ze ook beter worden in sudoku’s.

Dit betekent echter niet dat je je gehele hersenen traint. Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan omtrent braintraining, maar over het algemeen is de conclusie dat dit soort puzzels weinig verschil maken voor je hersenen. Mensen die hun brein trainen worden op den duur wel beter in het soort puzzel dat ze doen, maar het heeft geen nut voor je algehele intelligentie. Je leert jezelf dus eigenlijk een kunstje aan.

Maar als braintraining niet helpt, wat kun je dan wel doen voor je hersenen?

Fysieke Aspecten

Een belangrijk aspect van het functioneren van je hersenen is hoe je met de rest van je lichaam omgaat. Sporten is bijvoorbeeld niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Specifieke handelingen zoals cardio zijn goed voor je geheugen, maar regelmatig sporten op wat voor manier dan ook helpt bij het behouden van focus en concentratie.

Ook voeding kan een grote invloed hebben op onze concentratie. Bij een gezond eetpatroon zijn je hersenen gedurende de dag scherper. Vertrouw dus niet alleen op je dagelijkse espresso voor een boost in alertheid, maar kijk ook naar wat je verder door de dag heen eet. Genoeg water, fruit, groente en gezonde vetten dragen allemaal bij aan de werking van je hersenen.

water drinken

Constante Uitdaging

Naast een gezond leefpatroon kan je je brein scherp houden door het constant te blijven uitdagen. Waarbij je met puzzels steeds beter wordt in hetzelfde kunstje, kun je beter naar activiteiten zoeken die je hersenen keer op keer opnieuw uitdagen. Nieuwe prikkels zorgen ervoor dat je hersenen constant alert blijven.

Zo gebruik je bij het leren van een instrument een heel scala aan handelingen die goed zijn voor je hersenen. Maar ook bij het reizen, en je weg vinden in nieuwe steden gebruik je delen van je hersenen die niet dagelijkst benut worden. Er is dus niet één perfecte manier om je hersenen in vorm te houden. Voor echte scherpe hersenen is het goed om zo gevarieerd mogelijk te leven.

Wat doe jij om je hersenen scherp te houden? Laat het ons weten op Twitter: @NL_Viking

water drinken Er is dus niet één perfecte manier om je hersenen in vorm te houden.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn