Viking Blog

Help, hoe haal ik mijn verwijderde documenten terug?

Help, hoe haal ik mijn verwijderde documenten terug?

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je gooit per ongeluk een document weg, dat je achteraf toch echt nodig blijkt te hebben. Of je verwijdert met een onbedoelde muisklik een artikel waar je al dagen aan werkte. En dan is de prullenmand  tot je grote schrik leeg. Zit er dan niets anders op dan dat paginalange artikel opnieuw te typen? Of is jouw noeste arbeid mogelijk nog te herstellen?

Geen stress

Allereerst, geen paniek wanneer je het document niet terugvindt in de digitale prullenmand. Wanneer deze te vol is of het gewiste bestand te groot, dan kan het lijken alsof je het document permanent hebt verwijderd. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het document kan er nog zijn, alleen de route ernaar toe is onduidelijk.

Sluit niet af

Stop nu allereerst met werken op je pc, dit vergroot de kans dat je de verwijderde documenten succesvol terug kunt halen. Hoe meer acties je uitvoert op je pc na het wissen van het document, des te meer kans dat je het bewuste document overschrijft of definitief wist. Sluit de computer alleen niet af, ook dat kan ervoor zorgen dat het document definitief verdwijnt.

Installeer een herstelprogramma

Wanneer er nog geen herstelprogramma op de pc staat, installeer er dan een. Pas op dat je bij het installeren niet per ongeluk het verwijderde document permanent overschrijft. In dat geval is het document helaas niet meer terug te halen. Installeer het programma daarom altijd op een externe harde schijf of op een usb-stick. Er is een behoorlijke keuze aan herstelprogramma’s.

Hierbij enkele gratis opties op een rij:

 • Recuva voor Windows
  Een makkelijk programma is Recuva. Of de bestanden nu met opzet zijn verwijderd of verloren zijn gegaan door een systeemcrash, bug of virus maakt niet uit. Zelfs van geheugenkaarten kunnen de gegevens teruggehaald worden. Voorwaarde is uiteraard wel dat de bestanden niet zijn overschreven.
  recuva
 • Restoration voor Windows
  Dit is een eenvoudig, maar goed werkend recovery-programma om verwijderde gegevens terug te vinden. Het heeft dezelfde eigenschappen als Recuva en kan zowel verwijderde bestanden terughalen als foto’s van een digitale camera.
 • Disk Drill voor Mac
  Er zijn niet veel gratis applicaties waarmee je verwijderde bestanden terughaalt van de Mac, maar Disk Drill er één van. Deze software herstelt bestanden van (externe) harde schijven, usb-sticks en andere media-apparaten zoals je iPhone of iPad.

disk-drill

Hoewel bovenstaande programma’s je vaak goed uit de brand kunnen helpen, bieden ze uiteraard geen 100% procent garantie voor het herstel van verloren documenten. In de bijzonder moeilijke gevallen kun je eventueel nog een pro-versie van een gratis tool aanschaffen. Daarvoor geldt natuurlijk wel dat de kosten in verhouding moeten staan tot het verloren document. Plus dat sommige bestanden – althans voor de leek – helaas toch echt niet meer terug te halen zijn. Is dat het geval, is het helaas op de tanden bijten en opnieuw beginnen.

Tags:, ,
file-recovery Hoe meer acties je uitvoert op je pc na het wissen van het document, des te meer kans dat je het bewuste document overschrijft of definitief wist.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn